2024. május 16. - Mózes, Botond

Hamarosan kiderül, kik a legfontosabbak az MSZP-ben

Az MSZP választmányának vezetősége jövő héten konzultál a testület tagjaival arról, hogy mikor egészítsék ki a párt országos választási bizottságát (ovb) - mondta Simon Gábor választmányi elnök az MTI érdeklődésére vasárnap.
2009. július 5. vasárnap 11:27 - HírExtra
A választmány tagjainak véleményét elektronikus úton kérik ki, hogy júliusban vagy augusztusban döntsenek az ovb kiegészítéséről - közölte a politikus.

A választmány elnöke megjegyezte, szombaton, a választmány ülése után már tartottak egy konzultációt a lehetséges időpontról.

Simon Gábor elmondta, hogy az alapszabály szerint az ovb kiegészítéséről az országos elnökség javaslatára dönt a választmány.

Az MSZP szombati kongresszusa - az előzetes tervek ellenére - nem egészítette ki a választási időszakban a párt ideiglenes politikai kormányaként működő ovb-t, mivel nem volt hozzá alapszabályi felhatalmazása.

A párt szombaton elfogadott kongresszusi állásfoglalása szerint "a hatékony koordináció, a párton belüli együttműködés kiszélesítése, a különböző társadalmi csoportok és generációk megszólítása, az új szereplők bevonása érdekében" szükséges az MSZP országos választási bizottságának kiegészítése.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a szombati kongresszuson azt javasolta, hogy az ovb-t egészítsék ki Botka László szegedi polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel, Burány Sándor budapesti pártelnökkel és Boldvai László, Nógrád megyei pártelnökkel.

Az alapszabály szerint az MSZP országos választási bizottságának tagja a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök, további tagjait az országos elnökség javaslata alapján a választmány választja meg.

Az ovb kiegészítése része annak a politikai menetrendnek, amelyet az MSZP kongresszusa szombaton jóváhagyott. Ez alapján a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén, december elején újabb kongresszust tartanak, amely elfogadja az MSZP választási programját, dönt a miniszterelnök-jelöltről, illetve országos listát állít, valamint alapszabály-módosítás után - rövid időn belül - dönt az új elnökségről.

A politikai menetrend szerint a költségvetés elfogadása után az ovb azon tagjai, akik fontos napi szervezési feladatokat vállalnak, megválnak kormányzati funkciójuktól.
A kongresszusi állásfoglalás szerint amennyiben új tagokat választanak az országos elnökségbe, az ovb velük kibővül, de régi tagjai is tovább dolgoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását