2024. május 17. - Paszkál

Igazságszolgáltatás Gázának

Az Amnesty International emberjogi csoport frissen közreadott éves jelentésében élesen elítéli Izraelt a Palesztin Autoritás lakosaival való bánásmódért, míg a Hámász terrorcsoport Izrael ellenes atrocitásait éppen csak érintőlegesen tárgyalja.
2009. július 5. vasárnap 08:39 - Tatai Gábor
A fehérfoszfor
Az AI jelentése ismételten elmarasztalja Izraelt, az állítólagos „tiltott fegyverek” dolgában is. Itt van például a fehérfoszfor, amely a legtöbb laikus kritikával ellentétben, igenis törvényes katonai eszköz álcázáshoz és füstfüggöny-képzéshez. A Genovai Egyezmény értelmében azonban, valóban nem használható gyújtóbombaként, melyet az egyezmény 1951-es aláírása óta Izrael is tiszteletben tart. Mivel az izraeli hadsereg sűrűn lakott területen kényszerült szárazföldi műveletekbe kezdeni, a gerilla hadviselés legelemibb tanulságaiból okulva, a csapatok mozgását áthatolhatatlan füstfallal fedezte. A legtöbb füstképző munícióval ellentétben, a fehérfoszfor gyors égése miatt, szinte azonnal világos felhőt képez, ezért a világon az egyik legnépszerűbb álcázó eljárás. A mezei füstgránát elsődleges reagense sem más, mint a Gázában nagy nyilvánosságot kapó fehérfoszfor. Másodlagos hatása ugyanis az, hogy heves égése miatt könnyen lángra lobbantja a hozzáérő ruhaanyagot is, benzin vagy lőszer esetén könnyen robbanást okoz. Az 1949-es Genovai Egyezmény szigorúan tiltja a közvetlenül emberek ellen való bevetését. A Nemzetközi Vöröskereszt semmilyen arra utaló nyomot, vagy bizonyítékot sem talált, hogy az IDF szabálytalanul használta volna a fehérfoszfor tölteteteket a gázai működése során – idézi Robbie Sabel a szervezet nyilatkozatát, az Al Jazeera vitaműsorában.
Az Izraeli Véderő (IDF) az „indokolatlanul” megkezdett hadműveleteivel és a „hanyagul” kivitelezett katonai akcióikból következő „pusztítással” háborús bűnöket követett a december végén kirobbant 22 napos gázai krízis során – állítja az Amnesty International (AI), „függetlenként” jelzett éves jelentésében. A nemzetközi szervezet vádjai szerint, az IDF több száz gázai civil halálát okozta a „nagy pontosságú” fegyverekkel kivitelezett támadások során, míg sokan másokkal „alacsony lőtávolságból” leadott tűzzel végeztek a katonák. A hosszasan részletezett állítólagos háborús visszaélések sorát, egyetlen homályos Hámász ellenes vád kíséri, mely értelmében a palesztin militánsok rögtönzött rakétatámadásai izraeli civil életeket „veszélyeztettek”.

A civil áldozatokról

Alapos körültekintést igényel, ha valaki a civil áldozatok felől akar közelíteni, amikor bármilyen jellegű „független” megjegyzéssel vagy elmarasztalással kíván élni az izraeli-arab konfliktus gázai fejezetével kapcsolatban. Az izraeli külügyminisztérium egykori jogi tanácsadója (jelenleg a Héber Egyetem nemzetközi jogi előadója), Robbie Sabel, az Al Jazeera egyik a krízis alatti vitaműsorában felveti, hogy egy sorozatosan ellenséges tűz alatt tartott ország csak akkor engedheti meg magának, hogy nem tesz válaszlépéseket, ha egyáltalán nem törődik a „civilek életével”. „Ahogy meg kell védenünk a palesztin civileket, ugyanúgy meg kell védenünk a sajátjainkat is” – mondta el a professzor úr, a már a krízis során is megfogalmazódott háborús bűntény vádjainak kapcsán.

A Gázai övezet a Föld egyik legsűrűbben lakott területe, ezzel Izraelhez és a Hámászhoz hasonlóan a háborús bűnöket kiáltó nemzetközi szervezetek is tisztában vannak. „Alapvetően fontos kérdés, hogy milyen féle harcmodor szükséges egy olyan ellenség ellen, amely a rakétakilövő-állásait a civil lakosság életterének középpontjába telepíti” – kezdi Sabel, mielőtt rátérne, hogy miután a gázai rakéták éveken keresztül - kifejezetten a civil lakosságra tájolva - hullottak ezerszámra izraeli településekre, az IDF a lehetséges civil áldozatok minimalizálására kapott utasítást. A sebészi pontosság igényével kivitelezett megtorlócsapásokat minden esetben többszázezer röpcédulával, és ezzel egyidejű számítógépes telefonhívásokkal elhangzott figyelmeztetések előzték meg. A hadsereg körültekintő óvatosságát, most az AI a „háborús bűntény” vádjával jutalmazza, ahogyan a Hámászt is, mert a direkten iskolák, óvodák, lakóházak elleni gránát, és rakétatámadásaival az izraeli civilek életét „veszélyeztette”.



A tudományosságról

IDF reakciók
„A jelentés egy torz interpretációja azoknak a harctéri szabályoknak, amelyek nem illenek bele a demokratikus országok terrorellenes küzdelemről alkotott képébe” – hangzik az IDF hivatalos nyilatkozata, melyben a kasszám-rakéták nyolcévnyi szakadatlan záporozásán kívül, a gázai civilek oltalmáért tett erőfeszítések meg nem említését is annak számlájára írja fel, hogy a befolyásos nemzetközi csoport csak egy újabb áldozata az iszlám terrorizmus propagandájának. Az elrabolt izraeli katonát, Gilad Shalitot az AI jelentése egyedül lábjegyzetben említi meg.
Az IDF már a krízis után elindított belső vizsgálatok legelején jelezte, hogy a bonyolult harcműveletek közben valóban voltak kivitelezési problémák, melyekért a katonai személyzet felelős tagjait számon is fogják kérni, ám ha a fegyveres gyilkost háta mögé bújtató civilt lelövő rendőr háborús bűnös, akkor Ismail Haniye-t, a Hámász főnökét az emberiség közellenségeként (hostes humani generis) kellene felakasztani. Ennél az egyszerű összefüggésnél fogva, a legjobb kabarék szövegkönyvébe illők is lehetnének az AI jelentés azon bekezdései, melyekben a katonai megtorlást az „aránytalanság” miatt ítélik el, noha a terrorszervet és Izrael ugyanarra a padra ültetése semmilyen fennakadást nem okoz. A legnagyobb napilapok vezércikkeiben is „független emberjogi vélemény” -ként citált jelentést, csütörtökön az IDF-en kívül, egy másik, az arab-izraeli konfliktus visszáságait figyelő emberjogi csoport, az NGO Monitor is etikátlannak és elfogultnak minősítette.

Izrael ismételten elhangzott panaszait, mely szerint a Hámász élőpajzsot használva óvta a fegyvereseit, az AI „bizonyíték hiányában” zárta rövidre. „A szakvélemény hiánya és a kutatás egész arculata azt a szándékot tükrözi, hogy eltűntesse a Hámász élő embereket pajzsként használó agressziójának bizonyítékait” – mondta el Gerald Steinberg professzor, az NGO kutatási főigazgatója, aki a nyíltan elismert izraeli hibákon kívül azt is leszögezi, hogy az AI jelentése a végletekig „kiegyensúlyozatlan”. „Ki az az Amnesty? Ezek nem kutatók. Ezek politikusok. Ezek olyan emberek, akik soha nem éltek itt, minden jelentésük a palesztin források szóbeszédeire épül. Ez az egész csak egy játék minden féle etikai bázis nélkül”. Egy merőben antiszemita játék, amellyel elegendő mennyiségű tudományt akarnak összehazudozni ahhoz, hogy Izraelt lelkiismeret-furdalás nélkül lehessen kitessékelni a felelős nemzetek sorából.
Forrás: HírExtra / Arutz Sheva / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 5. 19:03
Az A.I. arab kőolajdollárokkal lefizetett jelentése(uszitása),nem igaz.Egyrészt terroristák mellé áll,egy Állam (Izrael)polgárai védelmének jogát kérdőjelezi meg.Ezen rágalmak miatt Izrael kötelessége vádat emelni ezen uszitások szerzői ellen.És azt ezt terjesztő MÉDIA ellen is!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását