2024. május 6. - Ivett, Frida

Népirtással vádolják az elnököt

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerint már van elég bizonyíték ahhoz, hogy a szudáni elnök ellen népirtás címén is letartóztatási parancsot adjanak ki. Ez derül ki egy szerdán Hágában kiadott dokumentumból.
2009. július 7. kedd 13:18 - HírExtra
Az ICC március 4-én rendelte el Omar Haszan Ahmed el-Besír letartóztatását a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt, a főügyész, Luis Moreno-Ocampo indítványa alapján. Már az akkori indítvány tartalmazta a népirtás vádját, a letartóztatási parancs azonban nem, mert ennek - tudniillik, hogy gyilkosságok bizonyos népcsoport ellen irányultak - igazolására a bírák szerint nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték.

Moreno-Ocampo azzal vádolja Besírt, hogy 2003 óta népirtásszerű műveleteket szervezett országának nyugati térségében, Dárfúrban, és ezeknek 135 ezer ember esett áldozatul. Közülük mintegy 100 ezer éhezés és járványok miatt halt meg, 35 ezret viszont megöltek. A vádpontok között gyilkosság mellett nemi erőszak, kínzás és fosztogatás is szerepel. A főügyész közölte korábban, hogy a per során több tucatnyi tanút fog felsorakoztatni, de - mint mondta - kételyei vannak a vádlott kézre kerítésével kapcsolatban.

A 2002-ben létrehozott büntetőbíróság történetében ez az első eset, hogy hivatalban lévő államfő ellen adtak ki letartóztatási parancsot. A szudáni elnök tagadja a terhére rótt bűncselekményeket, és a nyugati államok összeesküvésének tekinti a letartóztatási parancsot. Sőt a szudáni parlament elnöke márciusban bejelentette, hogy Kartúm hadat üzen bármely országnak, amely megkísérli letartóztatni vagy kiadni az államfőt az ICC-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását