2024. május 8. - Mihály

ORTT: Kirívóan súlyos volt az RTL szabálysértése

Kirívóan súlyosan, az Alkotmánnyal is összeegyeztethetetlen módon sértette meg az RTL Klub a kiskorúak védelmét szolgáló médiatörvénybeli rendelkezéseket - indokolta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).
2009. július 7. kedd 15:17 - HírExtra
A Majtényi László ORTT-elnök által szignált közlésben az áll: a Mónika show 2009. március 2-i adása a kiskorúak jogait sértő korábbi tartalmakhoz képest is súlyos volt, amit az ORTT határozata is kiemelt. A műsorban 15 éves gyereklányok egymást vádolva arról vitatkoztak, hogy 12 éves korukban az egyikük nevelőapja mindkettejüket megerőszakolta-e, vagy csak az egyikőjüket és egy közös barátnőjüket. A téma feldolgozását olyan részletek is súlyosbították, hogy az egyik lányt a stúdióban felpofozta a másik lány édesanyja, a nevelőapa akkori élettársa.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a médiahatóság a Mónika show korábbi adásaira "szankciók sorozatát" szabta már ki, ennek ellenére az RTL Klub nemhogy elmozdult volna a műsor törvényes szerkesztésének irányában, hanem a korábbiaknál is súlyosabb jogsértést követett el.

Ezzel kapcsolatosan megjegyezték: az ORTT 2008-ban az adatvédelmi biztossal együttműködve átfogó ellenőrzést indított a kibeszélőshow-k vizsgálatára.

Az ORTT üdvözölte, hogy a műsorszolgáltató aláírta a műsorszolgáltatási szerződés régóta esedékes módosítását, amelynek értelmében a jövőben kötbér kiszabására is lehetőség nyílik majd a kiskorúak jogait sértő tartalmak esetén. Ez a szerződésmódosítás nem szűkíti a médiahatóság mérlegelési jogát, hanem bővíti, tehát a törvénysértés súlyától függően a pénzbüntetés is választható szankció lesz - tették hozzá.

Az ORTT hangsúlyozta azt is, hogy fontosnak tartja az RTL Klubbal való együttműködést, de annak sikeressége nagy mértékben függ attól is, hogy a műsorszolgáltató hajlandó-e változtatni az ORTT és a bíróságok által hosszú évek óta következetesen törvénysértőnek ítélt délutáni szerkesztői gyakorlatán.

A testület július 3-án bűntette 12 órás - déltől éjfélig tartó - képernyő-elsötétítéssel az RTL Klubot a Mónika show március 2-i adása miatt. Rényi Ádám, a kereskedelmi csatorna kommunikációs igazgatója a döntés után azt közölte az MTI-vel: pert indítanak az álláspontjuk szerint nagyon túlzó szankció miatt. Hozzátette, hogy eddig kétórás volt a leghosszabb, rájuk kiszabott elsötétítés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását