2024. május 2. - Zsigmond

A szülő önbizalmától hízik a gyermek?

A bostoni Harvard Egyetem orvosai szerint, a szülő érzelmi problémái, jelenesetben az önbizalomhiánya összefüggésben van a gyermek egészségi állapotával. Kiderítették, hogy a túlsúlyos gyermekeknek gondviselői gyakran önbizalomhiányban szenvednek.
2009. július 8. szerda 08:09 - HírExtra
A szülői önbizalom összefügg a gyermek túlsúlyával?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy: Vajon mi lehet annak az oka, hogy egyre több a túlsúlyos gyermek napjainkban? Legkézenfekvőbb válasz erre a helytelen, kalóriadús táplálkozás, a sportolás és különféle testmozgások hiánya, illetve a szülői hozzáállás. A bostoni Harvard Egyetem orvosai szerint, a szülők önbizalomhiánya és nemtörődömsége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyermeküknek súlyproblémái legyenek. Az orvosok megvizsgálták 446 túlsúlyos gyermeknek a szüleit és arra a következtetésre jutottak, hogy az önbizalom terén elég rosszul állnak. Ez betudható az épp aktuális és rossz pénzügyi helyzetnek, a gazdasági válságnak, a stressznek, a bizonytalan jövőnek, gondolunk itt a munkahelyekre és bérekre.

A szülőket megkérdezték, hogy mennyire tudják szabályozni és befolyásolni gyermekük életvitelét, és mennyire eltökéltek, amikor határt kell szabni a televíziózásnak, megtiltani a cukros italok fogyasztását és a mértéktelen számítógéphasználatot. Az eredmények alapján a tévénézést és az egészséges étkezést tudják a legnehezebben befolyásolni a szülők gyermekeik életében. Ha belegondolunk pont ez a két rossz szokás az - a mozgáshiány mellett -, amely hozzájárul az elhízáshoz.

A Pediatrics című orvosi szaklapban beszámoltak szerzők arról, hogy egy skálán a szülők önbizalmának átlagos értéke pont a felét érte el a maximálisan szerezhető pontoknak, ami nem a keménykezűségre utal. Tehát látható, hogy a szülői önbizalom összfüggésben van a gyermekek súlyával.

A kutatók szerint nagyobb az önbizalma a gyermeknevelésben azoknak a szülőknek, akik normál súlyúak, mint akik maguk is elhízottak és a magasabb végzettséget is önbizalomnövelő tényezőnek találták.

A gyermeket határozottnak kell nevelni

Abban, hogy a gyermek felnőttkorban egészséges önbizalommal rendelkezzen, a szülőknek is óriási felelősége van. Mondhatjuk, hogy az anyaság, illetve apaság alapköve az önbizalom. Ha ez hiányzik, és saját maguk nevelési képességeiben sem biztosak a szülők, akkor az nagy valószínűséggel ki fog hatni a gyermekük egész életére.

Nevelésnél felejtsük el a kemény szavakat, szidalmazást és emeljük ki a pozitívumokat!

Fontos, hogy gyermekünk énképének megfelelő fejlődése érdekében sokszor dicsérjük meg és a pozitív tulajdonságait helyezzük előtérbe. Igyekezzünk megtalálni az egyensúlyt a nevelésben, hogy a szülő akarta érvényesüljön, de fontos, hogy a gyermek érdekei is teret kapjanak. Ha a gondviselő szigorú és elnyomja a gyermek személyiségét, illetve nem engedi azt kibontakozni, akkor ez a későbbiekben szorongáshoz, erős önbizalomhiányhoz vezethet.

Sok esetben előfordul, hogy a szülő egy nehéz nap után problémáit és dűhét kivetíti a gyermekre és őt bünteti saját hibái miatt. Ez a bizalom elvesztéséhez vezet, hiszen érezhető a jogtalan büntetés, mely miatt a későbbiekben nem alakul ki az egészséges szülő-gyermek kapcsolat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását