2024. május 7. - Gizella

Lendvai: Versenyt futunk az idővel

Az MSZP versenyt fut az idővel, a következő választásokig kell megmutatnia az állampolgároknak megújuló programját és törekvéseit - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.
2009. július 8. szerda 07:46 - HírExtra
"Versenyfutásban vagyunk az idővel" - válaszolta Lendvai Ildikó arra kérdésre, hogy a következő választásokig lesz-e elég ideje a szocialista pártnak, hogy megmutassa arcát.

Hozzátette: ha arcot, értékeket és választóbázist akarnának cserélni, akkor persze ez az idő arra nem volna elég. De - mint hangsúlyozta - most nem erről van szó, az MSZP nem pálfordulásra készül, hanem inkább arra, hogy szorosabbá tegye a párt hagyományos bázisával való kapcsolatot és eddigi törekvéseit kiegészítse új karakterelemekkel. Erre reményei szerint elég az idő.

Lendvai Ildikó szerint a politikai menetrenddel kapcsolatos kérdéseket lezárta a kongresszus. Mint mondta, attól a kongresszus előtt sem félt, hogy pártszakadás lesz.
"Biztos, hogy nem azon a sínen haladt a kongresszus, amitől az aggodalmaskodók féltettek minket. Ezt a vakvágányt elkerültük, hiába jósolták sokan, hogy itt majd megoldhatatlan konfliktusok robbantják az MSZP-t. Nem ez történt, törésállónak bizonyult a szervezet, a kohézió erősebb volt a vitáknál" - vélekedett.

A pártelnök megismételte: az MSZP kitart a Bajnai-kormány mellett jövő tavaszig.

A kongresszusi vitát összegezve a politikus elmondta, két rossz végletet sikerült elkerülni: nem dobták ki az elmúlt hét év reformteljesítményét, progresszív törekvéseit a kosárból. Pedig néha félni lehetett attól, hogy "akkorát fordulunk balra, hogy a nagy sürgés-forgás közepette kiesik a szekérből az elmúlt hét év modernizációs teljesítménye" - fogalmazott.

Lendvai Ildikó a másik végletként említette azt a véleményt, hogy az MSZP-nek nincs mit gondolkodnia a modern baloldaliság új útjain, hiszen az elmúlt hét évben minden rendben volt, legfeljebb csak rosszul kommunikáltak.

Elmondta, az első álláspont szerint az MSZP neoliberális tévúton járt, amiről vissza kell térni valamilyen ódivatúbb pártfazonhoz. Hozzátette: szerencsére a kongresszuson kiderült, hogy senki sem egy osztogatós, populista baloldali pártot képzelt el; és egyetértés volt abban is, egy baloldali pártnak nemcsak az a feladata, hogy az elosztásra koncentráljon, hanem hogy a fejlődés motorja legyen.

Megjegyezte, abban is egyetértettek, hogy nemcsak kommunikációs problémák miatt csökkent alacsony szintre a támogatottságuk. A pártelnök elmondta: nem sikerült szövetségeseket találni, így túlságosan csak felülről diktált volt a reformpolitika.

Az ország jó irányban haladt, infrastruktúrája, úthálózata, intézményvilága modernizálódott, de a végrehajtási hibák, a gyakori kapkodás miatt sokak szemében sérült a mindennapok biztonsága, kiszámíthatósága - tette hozzá.

Gyurcsányozás nem volt se pro, se kontra - válaszolta Lendvai Ildikó arra a kérdésre, hogy a kongresszuson lezárták-e a Gyurcsány-korszakot. Mint fogalmazott: nem személyekről volt szó, hanem a közös teljesítményről. Nem keresett senki személyes felelőst, és személyes dicsőséget sem, ez ízléstelen is lett volna - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a párt országos választási bizottsága (ovb) várhatóan az általa javasolt öt emberrel egészül-e ki, Lendvai Ildikó közölte, az elnökség javaslatai nem véletlenszerűek voltak, két elvet tartottak szem előtt a bővítésnél: az egyik, hogy csatlakozzanak jó teljesítményű fiatalok, a másik pedig, hogy területi alapon, a megyei elnökök és Budapest képviseletében is érkezzenek tagok.

Megjegyezte: az alapszabály szerint az elnökség tesz javaslatot a bővítésre, a választmány pedig dönt arról.

A kongresszus határozott arról is - mivel a választási felkészülésben folyamatos munkára van szükség -, hogy ha valaki nem akar elindulni újból az elnökségben betöltött posztjáért, attól még tovább dolgozik az ovb-ben - közölte.

Ez a testület viseli a közös felelősséget a választásért, az elnökség pedig a 2010 utáni időkre koncentrál, előkészíti a következő ciklusra a párt szellemi és szervezeti infrastruktúráját - hangsúlyozta a politikus. Kiemelte: ez az elnökség a munkáját a választások után is folytatja, ami nagy haszna ennek a konstrukciónak.

Személyes szerepéről szólva Lendvai Ildikó újból megerősítette, hogy ha jelölik is pártelnöknek novemberben, nem aspirál erre a posztra, mert szerinte az lenne célszerű, hogy ha párton belüli lesz a kormányfőjelölt, akkor egyben ő legyen a párt első embere.

A jövő évi költségvetés szokásosnál korábbi, novemberre tervezett elfogadása kapcsán a pártelnök leszögezte: a korai időpont egyértelműen jót tesz a befektetői nyugalomnak, ahogy a jövő évi adótörvények júniusi elfogadása is jót tett.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatoktól és a MÁV-tól jövőre elvonandó 120, illetve 40 milliárd forint elég lesz-e ahhoz, hogy a hiánycélt tartani lehessen, az MSZP elnöke azt mondta: igen, azzal együtt, hogy a minisztériumok kiadásain is spórolni kell.

Lendvai Ildikó úgy vélte, kitörési pont lehet pártja számára a múlt hétvégi kongresszuson a kormánynak feladatul szabott pozitív ügyeken - a közbiztonság erősítésén, a közhasznú munkaalkalmak kiszélesítésén, a bankok fogyasztóbarát magatartásának megkövetelésén - túl az, hogy jövőre egyértelműbbé válnak a gazdaság és a forint stabilizálásának első sikerei, és ki-ki megtapasztalhatja, hogy a személyi jövedelemadó-változások miatt több van a borítékban.

Ha így lesz, az MSZP nem az esélytelenek nyugalmával, hanem az erős és komoly verseny szándékával vág neki a választásoknak - szögezte le az MSZP elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását