2024. május 17. - Paszkál

Idén kevesebb gabonánk lesz

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az idén a korábbi évinél mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takaríthatnak be a termelők - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke Budapesten.
2009. július 9. csütörtök 18:31 - HírExtra
A szakember közölte: már folyik az őszi búza aratása. Ebből a gabonaféléből 20-25 százalékot már betakarítottak az 1,38 millió hektárról. A terméshozam várhatóan 3,5 tonna lesz hektáronként, így összességében mintegy 4 millió tonna termésre lehet számítani őszi búzából. Az össz-gabonatermés várhatóan ugyancsak 30 százalékkal lesz kevesebb, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy 5-6 millió tonna között lesz országosan.

További 540 ezer hektáron termeltek a magyar gazdálkodók különféle őszi vetésű növényeket az idén. Az őszi árpa és a káposztarepce aratása már gyakorlatilag befejeződött. Őszi árpát mintegy 200 ezer hektár körüli területen vetettek a gazdálkodók, míg őszi káposztarepcéből 250 ezer hektáron kellett betakarítani a termést. Az őszi árpa hozama hektáranként 2,7 tonna volt, míg az őszi káposztarepcéé 1,98 tonnát tett ki, azaz nem érte el a két tonnát átlagosan.

Magyarországon a kenyérgabona-szükséglet az idén is megterem, ugyanis évente hazánkban mintegy 1,2 millió tonna búzát használnak étkezési célra. További mintegy 2 millió tonna az állatok takarmányozását szolgálja, a fennmaradó hányad pedig exportra kerül. Vancsura József megjegyezte: az lenne a kívánatos, ha Magyarországról évente 1,5-2 millió tonna búzát lehetne exportálni. Ennek érdekében, kidolgozták az úgynevezett Pannon gabonarendszert, amely kiváló minőségű búza előállítását teszi lehetővé. A cél az, hogy a raktárakban legyen mindig ebből a búzából mintegy 1 millió tonna készleten, hogy a vevőket mindenkor ki lehessen szolgálni.

A GOSZ elnöke az MTI kérdésére válaszolva nemrégiben tapasztalt fuzáriumfertőzés kapcsán elmondta: a termelők általában különféle vegyszerekkel védekeznek e gombabetegség ellen, az aszályos időjárás azonban az idén szükségtelenné tette a fuzárium elleni védekezést. A magyar búza lényegében mentes az idén a fertőzéstől. Arra a kérdésre, hogy gazdasági érdekek állhattak-e a fuzáriumfertőzés napvilágra kerülése mögött: a GOSZ elnöke nem kívánt állást foglalni. Kitért arra, hogy a világpiaci árak a búzánál rendkívül alacsonyak, jelenleg is esnek. Ez nem kedvező a magyar termelők számára, mivel a 25-30 ezer forintos tonnánkénti ár nem fedezi az önköltséget. Egy hektáron jelenleg 50-80 ezer forint a termelők vesztesége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását