2024. április 24. - György

Székely: 4200 dolgozó hiányzik az egészségügyből

Több mint 4200 szakdolgozó hiányzik az egészségügyben - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön Veszprémben, az egészségügyi szakdolgozók 40. kongresszusán.
2009. július 10. péntek 06:12 - HírExtra
Az egészségügyi intézményekben összesen 102 ezer 407 szakdolgozói álláshely van, ám ebből csak 98 ezer 109-et töltenek be, így 4298 szakdolgozó hiányzik - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a betöltetlen állások aránya az utóbbi hét évben átlagban négy százalék körül volt.

Közölte, végig kell gondolni a szakképesítések rendszerét és a licencvizsgák lehetőségét.

A licencet sikeres vizsga esetén olyan ember kaphatja, akinek van egészségügyi szakképesítése, a szakmán belül számára új tevékenység végzésére jogosít - tájékoztatta a miniszter a kongresszuson jelen lévő mintegy 800 egészségügyi szakdolgozót. Elmondta: a felkészítés a licencvizsgára munka melletti, legfeljebb fél éves speciális továbbképzést jelent.

Székely Tamás szerint létre kellene hozni a licenc-vizsgahelyeket is, amelyekre pályázatot írnának ki. A vizsgákat az igényeknek megfelelően tartanák, de évente legalább egyszer szükséges lenne - tette hozzá. Hangsúlyozta: a koncepció elkészült, s a második félévben a szükséges jogszabály megalkotása is megtörténhet.

Székely Tamás kitért arra is, hogy a foglalkoztatás támogatására összesen 2,2 milliárd forintnyi pályázati pénz áll az egészségügyi intézmények rendelkezésére, amelyre szeptember 30-ig lehet pályázni. Rámutatott arra is, hogy hiányszakmák esetében képzésre összesen 3,5 milliárd forint pályázati támogatás jut a szakágazatban.

Elmondta azt is, hogy az egészségügyben 22 intézményben összesen 335 közmunkás is dolgozik. Ezzel a programmal azoknak az egészségügyi dolgozóknak kívánnak munkát biztosítani, akik valamilyen oknál fogva elveszítették a munkahelyüket, s nem tudták megoldani, hogy olyan településre költözzenek, ahol elhelyezkedhetnének - mondta a szaktárca vezetője. Hozzátette: a közmunkások többsége szakképzetlen ugyan, de vállalták, hogy a program során megszerzik a szakképesítést. Ehhez a képzési pénzt, s az intézményeknek a bérköltséget az Országos Foglalkoztatási Alap biztosítja - jegyezte meg a miniszter.

Székely Tamás kitért arra is, hogy az első öt hónapban 31,3 milliárd forinttal kevesebb járulék folyt be az államkasszába az időarányosan várhatónál. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány döntése értelmében a kevesebb járulék miatti bevételkiesés az egészségügyi alap kiadási oldalát nem érintheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását