2024. május 4. - Mónika, Flórián

Dupla fordulat az SZDSZ életében

Fodor Gábor helye megürült a Parlamentben. Az SZDSZ leköszönő elnöke ősztől nem kíván részt venni az Országgyűlés munkájában, ezért lemondott mandátumáról. Vajon kinek csinál ezzel helyet?
2009. július 11. szombat 08:49 - Pénzes Dávid
Fodor Gábor az őszi ülésszak kezdetétől lemond képviselői mandátumáról. Az SZDSZ elnöke ezzel gyakorlatilag minden politikai hatalmától, illetve befolyásától megválik. (Az EP-választás után pártelnöki pozíciójáról mondott le.)

Régi motoros




Fodor Gábor 1990, azaz a rendszerváltás óta tagja a Parlamentnek, az utolsó három ciklusban mindig az országos listáról szerzett mandátumot. 1998-tól frakcióvezető-helyettes.  Fodor utódjáról csak találgatni lehet. Ugyan lemondásakor bejelentette, hogy az új elnöknek kíván helyet adni, ám az ő személye egyelőre nem ismeretes.
Fodor Gábor búcsúzó sajtótájékoztatóján
Mikor átvette a pártot, az volt a célja, hogy kirántsa az SZDSZ-t abból a helyzetből, hogy egy öt százalék körüli párt. Ezért kezdte el azt a programot, amelynek során először párbeszédet akart mindenkivel folytatni, emellett pedig programot kért a kisebbségi kormánytól, azzal a céllal, hogy ha az nem elfogadható, akkor támogatni kell a szakértői kormány megalakítását, majd pedig az előre hozott választás megtartását. Ugyanakkor ő fontosabbnak tartotta a pártegységet, mint hogy ezt a programját akár a "párt osztódása útján is" végigvigyék, de a választók ezzel már láthatóan nem értettek egyet.

A személyi kérdések amúgy is a politika egyik legizgalmasabb, de legnehezebben megjósolható területe. Különösen igaz ez az SZDSZ esetében, ahol jelenleg már semmi nem biztos. Itt van rögtön a hétvégi elnökválasztás, aminek szabályosságával kapcsolatban is kételyek merültek fel.

A három esélyes


A darabjaira esett pártot csak egy erőskezű és határozott vezető mentheti meg a teljes felszívódástól. Hogy a leendő elnök ilyen lesz-e még nem tudjuk, hiszen mindhárom politikus eddig kevésbé állt a reflektorfényben. Retkes Attila, Badacsonyi Szabolcs és Weinek Leonárd közül az előzetes jelek szerint Retkes a legesélyesebb a győzelemre.

Logikus lépés, hogy Fodor Gábor képviselői helye a leendő elnöknek hullik az ölébe. Az új pártvezér Parlamentbe való beültetése mindenképpen jót fog tenni a pártegységnek. Gondoljunk csak bele, milyen érdeklődés kíséri majd az új elnök munkáját, aki egyben országgyűlési képviselő is lesz? Folyamatosan a média kereszttüzében lehet, így könnyedén eljuthat a választókhoz is. Ez pedig az élethalálharcot vívó pártnak talán az utolsó szalmaszála.

Alku?

Kérdés, hogy Fodor lemondása mögött milyen alku áll? Messze nem elképzelhetetlen, hogy lemondásáért cserébe meg is nevezte, kit támogassanak a küldöttek a hétvégi választáson. Mivel Badacsonyi Szabolcs sokak szerint Kóka János „csapatához” hű, Fodor biztosan nem rá gondolt, mikor lemondásával helyet teremtett a Parlamentben.

Főleg, hogy Kóka a lemondás hírére cinikusan megjegyezte: Fodornak nem most , hanem tavaly szeptemberben kellett volna meghoznia ezt a lépést. Mint mondta „akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba.” E reakció nem meglepő ismerve az SZDSZ-ben dúló Kóka – Fodor párharcot, de semmiképp sem stílusos.

Mindenesetre nagy kérdés, hogy Fodor az eddig alig támogatott Weinek Leonárdot, Zugló polgármesterét vagy a sokak által Demszky-vonalhoz tartozó Retkes Attilát szeretné a maga helyén látni. Ha Retkest, akkor ő biztos befutó. Ha viszont Weineknek akar egy esélyt adni, akkor még izgalmas is lehet a hétvégi elnökválasztás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását