2024. április 30. - Katalin, Kitti

Jön a kánikula: csak óvatosan a nappal

Az elkövetkező napokban várható kánikulai meleg miatt szükséges óvintézkedésekre hívta fel a figyelmet kedden a tűzoltószövetség.
2009. július 14. kedd 10:07 - HírExtra
Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett: ne hagyjunk gyermeket, háziállatot a tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 Celsiusra melegedhet fel a jármű, és a benne ülők hősokkot kaphatnak. Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő flakonokat és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak - mondta.

Hozzátette, hogyha felhevült az autó motorja, akkor a gépkocsival ne álljunk száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.

Dobson Tibor kitér arra is, hogy szemét- és gazégetéskor, illetve szabadban való sütögetéskor a tűzrakás helyét csak azután szabad elhagyni, miután meggyőződtünk arról, hogy a tűz nem gyulladhat meg újra.

A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan.

Hangsúlyozta, hogy természetes vizek esetében csak a kijelölt helyen fürdőzzünk, a merészebbek se menjenek be a tóba vagy folyóba híd, kikötő és hajózási útvonal közelében. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen ne vessék magukat utána - mondta, hozzátéve, hogy gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül sem a vízben, sem a vízparton.

A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, hogy mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, és ne térjenek le a turistaútról.

Felhívta a figyelmet arra is: aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, az inkább ne induljon útnak, ha megteheti. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor kora reggeli vagy késő esti időpontot válasszon.

Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek elmondta: narancs színű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország déli részére a keddre várható kánikulai meleg miatt, a hőség mellett extrém erősségű UV-B sugárzásra is fel kell készülni az ország egész területén.

Keddtől kánikulai melegre lehet számítani több napon keresztül, de lesznek különbségek az egyes országrészek között. A jelenlegi előrejelzések szerint a keleti területeken egészen szombatig tart majd a hőség, a Dunántúlon azonban már korábban megkezdődhet az enyhülés. A legmelegebb az ország délkeleti harmadában lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását