2024. május 6. - Ivett, Frida

Orbán Viktor üzenete

Orbán Viktor hétvégi beszédéről, a Fidesz-Jobbik viszonyról és a legnagyobb ellenzéki párt kommunikációjáról beszélgettünk Szomszéd Orsolya politikai elemzővel, a Nézőpont Intézet munkatársával.
2009. július 14. kedd 08:09 - Kesjár Norbert
A hétvége két jelentősebb politikai eseménye – a Jobbik szombati tüntetése és az SZDSZ vasárnapi elnökválasztása – mellett talán kicsit kevesebb szó esett a médiában a Fidesz választmányi tisztújító üléséről. Pedig az ott elhangzó Orbán Viktor pártelnök beszédének minden valószínűség szerint jelentős hatása lesz a közelgő választási kampányra.

Válasszatok!

A Jobbik sem akarja Viktorékat?
Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktor szavaira reagálva kijelentette: „megnyugtató Orbán Viktor kijelentése, ugyanis, ha megnyerjük a választásokat, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem kötünk koalíciót”.
Forrás: MTI.
A szombaton, a budapesti Polgárok Házában tartott eseményen Orbán Viktor már a beszéde elején hangsúlyozta hallgatóságának: a Fidesznek már most fel kell készülnie a választásokra. A pártelnök szerint akár előrehozott választásokra is sor kerülhet még, ezért a Fideszben haladéktalanul el kell kezdeni a listaállítási folyamatot és meg kell hozni több fontos politikai döntést is.

Orbán szerint a Fidesznek kormányzásra kell készülni, mert „Magyarországon ma egyetlen kormányképes erő létezik, egyetlen erőben bíznak az emberek, ez az erő Magyarország számára a Fidesz”. A pártelnök szerint mára meghaladottá vált az elmúlt tíz év nagy részére jellemző kétpártrendszer, s a június 7-ei európai parlamenti választással kialakult egy centrális politikai rendszer, ahol a Fidesz az egyetlen kormányképes hatalmi tényező.

"Az tisztán látszik, hogy az EP-választások nyomán a 2002-ben és 2006-ban rögzült pártpreferenciák módosulni látszanak. Az eddig stabilizálódott pártrendszer tehát változhat – ennyiben igaza van Orbán Viktornak. Egy koncentrált kétpárti berendezkedés volt eddig, és ez valóban átalakulhat akkor, ha a blokkok közötti szavazói vándorlás elindul. Azonban annyiban nincs igaza az ellenzéki pártelnöknek, hogy szó nincs arról, hogy végleges következtetéseket tudunk levonni az EP-választási eredményekből. A végső következtetést csak egy parlamenti választás után lehet majd megfogalmazni" – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya politikai elemző.

Egy esetleges Fidesz-kormányról szólva Orbán kijelentette: „ha lesz olyan kormány, amit én vezetek, feketén-fehéren ki kell jelenteni, hogy abban sem MSZP-s, sem jobbikos nem lesz”.

Szomszéd Orsolya szerint ez a kijelentés azoknak a jobbikos szavazóknak szólhatott, akik korábban a Fideszt támogatták, de az EP-választáson elpártoltak attól. „Nekik üzente Orbán Viktor azt, hogy a Fidesz az egyetlen kormányzóképes erő, merthogy nem kötnek koalíciót a Jobbikkal és így nem érdemes szavazni a Jobbikra.

Ez a következők miatt nagyon fontos üzenet. Azok a jobboldali szavazók, akik korábban a Fideszt, most a Jobbikot támogatják, gondolkozhatnak úgy – ha koalíciót szeretnének – a következő választáson, hogy a listás szavazatukat a Jobbikra, míg az egyéni képviselőre leadott szavazatukat a Fidesz jelöltjére adják, így segítve mindkét pártot. Ennek a tudatos szavazatmegosztásnak az lenne az értelme, hogy a Fideszt koalícióra „kényszerítsék” a Jobbikkal. (Hasonlóan gondolkozott sok szocialista szimpatizáns 2006-ban, amikor egyik szavazatát az SZDSZ-re adta.)

Ettől a magatartástól tarthat a Fidesz, s ezért küldte ezeknek a szavazóknak Orbán Viktor ezt az üzenetet. Orbán szerint tehát választani kell: vagy a Fidesz vagy a Jobbik, nincs is-is."

A politikai elemző szerint nagyon fontos jelzés, hogy a fideszes politikusok közül Orbán Viktor tette ezt a nyilatkozatot, hiszen az ő személye vonzó lehet ezeknek a szavazóknak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gildia
2009. július 16. 16:30
igen mindenki szerint a Jobbik mert azuj és még nem volt, dr.Morvai tanult ember és sszerintem kiviszik az orszégot a szarból, Orbán most irta,hogy pénzt venne fel megint,hogy jobb legyen mármint gondolom neki.....
gildia
2009. július 16. 16:27
Urfi igazadvan de azMszp is hazaáruló és hazudik
gildia
2009. július 16. 16:27
már mindenkinek elege van az igléretekből, hazugságokbül nem történik semmi esélyt kell adni,hogy uj kormány teljesen ujkormány legyen.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását