2024. május 13. - Szervác, Imola

Jogos volt a sztrájk Ferihegyen

Jogszerű volt a Budapest Airport dolgozóinak decemberi sztrájkja a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint - közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) csütörtökön.
2009. július 16. csütörtök 11:09 - HírExtra
A Budapest Airport dolgozói tavaly decemberben kezdtek sztrájkba az egyoldalúan megszüntetett kollektív szerződés, a munkaerőhiány és túlfoglalkoztatás, a fizetéscsökkentések, a munkahelyi megfélemlítés miatt - emlékeztet a szakszervezet közleménye. A Budapest Airport menedzsmentje szintén tavaly decemberben fordult bírósághoz, annak megállapítását kérve, hogy jogtalan a szakszervezetek munkabeszüntetése.

A munkabeszüntetés hivatalosan nem ért véget Ferihegyen, a szakszervezetek december 23-án felfüggesztették a sztrájkot. A közleménye szerint a bíróság döntése nyomán akár pénteken folytatódhat a munkabeszüntetés.

Az első fokon eljáró Munkaügyi Bíróság ez év elején úgy döntött, hogy a dolgozók jogosan fejezték ki elégedetlenségüket és felháborodásukat, azonban a menedzsment fellebbezett. A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság helyben hagyta az első fokú ítéletet.

A mostani döntés lehetőséget teremt a sztrájktörők ügyében indult per folytatására is. A LESZ álláspontja szerint a Budapest Airport a görög és magyar sztrájktörők alkalmazásával megsértette a dolgozók sztrájkhoz fűződő alkotmányos jogát, és több, Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezményt is. A LESZ bízik abban, hogy ebben az ügyben is mielőbb a dolgozók számára kedvező ítélet születik.

A LESZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a cégvezetés és a szakszervezetek közötti tárgyalások mindmáig nem hoztak eredményeket. Álláspontjuk szerint a menedzsment nem is törekszik rá, hogy a megszűnt kollektív szerződés helyett új megállapodást kössön, egymást érik az átgondolatlan kiszervezések, az új munkarendek ultimátumszerű bevezetése nyomán pedig egyre nagyobb feszültség tapintható a cégnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását