2024. március 29. - Auguszta

Tátrai csak végrehajtó volt?

A Magosz szövetségi igazgatója szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója csak egy végrehajtó szerepét töltötte be "az állami vagyon szétlopásában".
2009. július 16. csütörtök 15:02 - HírExtra
Mint mondta, nem elégedett azzal, hogy Oszkó Péter rendkívüli felmondással eltávolította Tátrai Miklóst posztjáról, mert a döntés csak annyit jelent, hogy a "szocialista üzleti körök, akik a maradék állami vagyon szétlopásáért harcolnak, beáldozták Tátrai Miklóst".

Budai Gyula véleménye szerint a vezérigazgató csak egy végrehajtó szerepét töltötte be "az állami vagyon szétlopásában", ő hajtotta végre azoknak az üzleti, illetve kormányköröknek az utasítását, akik az elmúlt időszak "kétes privatizációiban döntő szerepet játszottak".

Közölte, abban, hogy az állami privatizációk jelentős része miatt bűntetőeljárás folyik, döntő szerepet játszott Veres János volt pénzügyminiszter, aki a vagyonkezelő élére jelölte Tátrai Miklóst és Gyurcsány Ferenc is, aki miniszterelnökként kinevezte őt.

Hozzátette, nem lehet elmenni Oszkó Péter felelőssége mellett sem, aki miután átvette a Pénzügyminisztérium irányítását és ismerte a törvénysértéseket feltáró belső jelentést, még három hónapig hatalomban tartotta a vezérigazgatót.

Kijelentette, hogy Bajnai Gordon miniszterelnököt is felelősség terheli, mert kormányfőként a leváltásáig hatalomban tartotta Tátrai Miklóst.

Azt mondta, ennek az az oka, hogy az elmúlt időszakban olyan privatizációs ügyekre derült fény, amelyek véleménye szerint egyértelműen igazolják, hogy megkezdődött a "szocialista körök harca a maradék állami vagyon ellopásáért".

Példaként említette a Sukoróra tervezett King's City nevű kaszinóprojektet. Elmondta, egy napilap világosságra hozta azt a jegyzőkönyvet, amely közli azoknak a kormánytagoknak a nevét, akik felelősek voltak a településen lévő 70 hektáros terület privatizációjáért. Neveket sorolva Veres János volt pénzügyminisztert, az akkor még gazdasági miniszter Bajnai Gordont és Tátrai Miklóst említette.

Feltette a kérdést, hogyan történhetett, hogy a Vagyongazdálkodási Tanács tavaly július 30-án hozta meg döntését és a Székesfehérvári Földhivatal még ugyanazon a napon bejegyezte az állami földterületre a befektető tulajdonjogát.

Közölte, hogy a vagyontanács aznap reggel kilenc órakor kezdett ülésezni és 28 napirendi pontot tárgyalt. Ezek között a 15. volt a földterületre vonatkozó csereszerződés. A döntés után a szerződést el kellett készíteni, hat igazgatóval aláíratni és ezután eljuttatni Székesfehérvárra, ahol a földhivatalban aznap délután egy és három óra között tartottak ügyfélfogadást.

Véleménye szerint, ez két dolgot jelenthet. Vagy előkészítették a csereszerződést és a vagyontanács csak formai döntést hozott, vagy július 30-ra dátumozták vissza a később beérkezett szerződést. Ez utóbbi Budai Gyula véleménye szerint felveti a közokirat-hamisítás gyanúját.

Hozzátette, hogy a cserealapnak felajánlott albertirsai és pilisi ingatlanok papírjait csak szeptember 2-án nyújtották be a földhivatalhoz.

Azt mondta, ennek oka az lehet, hogy augusztus elsején lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek alapján már nem lehetett volna ilyen jellegű cserével megszerezni a termőföldek tulajdonjogát. Közölte, hogy szerinte emiatt nem is érvényes a szerződés.

Hozzátette, szeretnék, ha az ügyben felelősként neveznék meg Bajnai Gordont, Gyurcsány Ferencet, Veres Jánost és Oszkó Pétert.

Kijelentette, ha a Fidesz alakíthat kormányt, akkor ezt az ügyet is felül fogják vizsgálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását