2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Félünk a vegyszerektől

A megkérdezettek közel kétharmada szerint a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget.
2009. július 17. péntek 17:28 - HírExtra
A válaszadók 4 százalék vélekedik úgy, hogy a szintetikus anyagoknak nincs számottevő egészségkárosító hatásuk. A megkérdezettek döntő többsége, 84 százalék szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az egészségre. A kozmetikumokat, tisztítószereket összesen 58 százalék említette.

A válaszadók többsége, 58 százaléka a hivatalos statisztikákkal összhangban úgy véli, hogy a külföldről behozott import zöldségek és gyümölcsök több vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a hazaiak.

A válaszadók számottevő része ezen túl általánosságban is bizalmatlan a fejlődő országból származó, nem megfelelően ellenőrzött import terményekkel szemben, ami szintén összhangban van a hivatalos mérési eredményekkel. Jó hír a bio és a környezetbarát módon termelőknek, hogy a lakosság átlagosan 12 százalékkal fizetne többet olyan mezőgazdasági terményekért, amelyek mentesek a káros vegyi anyagoktól.

A felmérés alapján a hazai lakosság nem igazán bízik abban, hogy a jogszabályok megvédik őket a vegyi anyagoktól. A megkérdezettek szerint elsősorban a gyártóknak kellene tenni a termékekben található vegyi anyagok biztonságáért, ezt 84 százalék említette. Az ezzel foglalkozó állami szervek felelősségét pedig 52 százalék.

A július 3-a és 7-e között 1000 személy megkérdezésével készült közvélemény-kutatás a 18 éves és annál idősebb népesség körében készült. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-6 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását