2018. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

Holnaptól a magyar mozikban az új Harry Potter

Csütörtökön kerül a magyar mozikba a Harry Potter és a félvér herceg; a film, amely nem nélkülözi sem a romantikát, sem a humort, a külföldi kritikák szerint a sorozat legizgalmasabb és leglátványosabb darabja.
2009. július 22. szerda 15:46 - HírExtra
A varázslótanonc legfrissebb és egyben legsötétebb kalandjait bemutató film iránt világszerte hatalmas az érdeklődés: a számos országban a múlt héten bemutatott film 5 nap alatt 400 millió dolláros (77 milliárd forint) bevételt hozott.

A sorozat 6. darabját nemcsak a nézők, hanem a kritikusok is jól fogadták, a filmkritikákat egybegyűjtő Rottentomatoes.com szerint a legfrissebb Potter-opus a kritikusok 96 százalékának tetszett.

A kritikák egyetértenek abban, hogy a Harry Potter és a félvér herceg lenyűgöző látványával és komor történetével kitűnik a Potter-filmek sorából. Többen is méltatták David Yates rendező azon igyekezetét, hogy mind a helyszíneket, mind a szereplőket valóságosabbá tegye - már amennyire ez egy különféle csodalényekkel benépesített varázsvilág esetében lehetséges.

A Harry Potter és a Főnix Rendje című részt is jegyző rendező, aki a regénysorozat utolsó darabjának megfilmesítését is elvállalta, a kritikák szerint jó irányba terelte a produkciót: kezei alatt a történet egyre sötétebb, a szereplők pedig egyre életszerűbbek lettek, miközben a humor és a romantika sem hiányzik a filmből.

A legtöbb kritikával az utóbbi, romantikus vonalat illették a külföldi lapok: a cikkírók egybehangzó véleménye szerint a film túlságosan prűden mutatja be a tiniszerelmet. A Time.com szerint kifejezetten nevetséges jelenetekben öltenek testet a főszereplők szívügyei. A kritikusok többsége azt is kiemelte, hogy a hormontúltengésben szenvedő 16 éves fiúk az esetek többségében nem a lányok bőréről szoktak eszmét cserélni.

A kritikusok abban is egyetértettek, hogy az új Potter-film nem vázolja fel az események hátterét, így aki nem olvasta a könyvet, illetve látta az előző részeket - már ha van ilyen néző egyáltalán - az nem fogja érteni, hogy mi és miért történik a vásznon.

A Variety filmes szaklap szerint a "káprázatosan jól megcsinált", látványos, ijesztő, erőteljes és hatásos Harry Potter és a félvér herceg az év egyik legjövedelmezőbb filmje lesz.

A filmet a legtöbb országban, így Magyarországon is 3D-s verzióban is vetítik: az erre alkalmas IMAX-mozikban az első 13 percben a szereplők 3 dimenzióban szórakoztatják, vagy épp riogatják a nézőket.

A Harry Potter és a halál ereklyéi című befejező kötet két részletben kerül majd a nézők elé. A 2010 novemberére tervezett első részt, ami a rendező szerint road-movie szerű lesz, már forgatják Angliában, a második, 2011-re tervezett rész David Yates elmondása szerint sokkal epikusabb lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását