2024. április 20. - Tivadar

Jó a víz a szabadstrandokon

Megfelelő a vízminőség a Budapest környéki, kijelölt, engedéllyel működő dunai és bányatavi strandokon, ezt igazolják a rendszeres hatósági laboratóriumi vizsgálati eredmények.
2009. július 22. szerda 19:16 - HírExtra
Gáll Ildikó elmondta: a nyári kánikulában naponta sok ezren keresnek felüdülést a szabad vizekben, ám jó tudni, hogy a Duna fővárosi szakaszán, a Dunakanyarban és a déli folyószakaszon a legtöbb helyen közegészségügyi megfontolásból tilos a fürdőzés. Csak a Ráckeve melletti két dunai szabad strand kivétel ez alól, ahol a víz alkalmas a fürdésre és az önkormányzat megteremtette az előírt higiéniai feltételeket.

A bányatavak strandjai közül is csupán néhány működik engedéllyel: Veresegyházán, a gödöllői Domony-völgyben, Pócsmegyeren, Gyömrőn, Dunavarsányban, valamint Ráckeve közelében három tóban adottak ehhez a feltételek - tette hozzá.

Más helyeken, bár esetleg magának a víznek a minőségét nem éri kifogás, mégis gyakorlatilag illegális a strandolás - közölte a főorvos. A strand működtetéséhez ugyanis kötelező a zuhanyozó, a WC, az öltözők, az állandó orvosi jelenlét biztosítása. Ennek fényében például a sokak által látogatott dunakanyari folyópart, az Omszki-tó és a délegyházi bányatavak mentén lévő strandok engedély nélkül funkcionálnak - hangsúlyozta Gáll Ildikó.

Nádas Zsolt, Szigetmonostor alpolgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a községhez tartozó Horány dunai szabad strandját naponta több százan látogatják, mégsem engedélyezett itt a fürdőzés. Az önkormányzatnak ugyanis nincs pénze az infrastruktúra kiépítésére. A homokos partszakaszon mégis kulturáltak a viszonyok - jegyezte meg, hozzátéve: az ide látogatók többségének környezettudatos a szemlélete, a hulladékot összeszedik, s ha kell, figyelmeztetik egymást az íratlan szabályok betartására.

Németh Antal, Budakalász alpolgármestere elmondta: a településhez tartozó Omszki-tó kezelési jogát egy kft.-re bízták. A társaság vízisípályát üzemeltet, a tilosban fürdőzőket kitessékeli a vízből, gondoskodik a part tisztaságáról. Kevésbé rendezettek a viszonyok a szomszédos bányatavaknál, ahol illegális jetskizők zavarják a horgászok, illetve a tiltás ellenére a vízbe merészkedők nyugalmát, emiatt gyakori a konfliktus közöttük. A figyelmeztető táblákat pedig sorra ellopják.

Hadházy Sándor, Visegrád polgármesterének közlése szerint a városban jelenleg nincs lehetőség dunai fürdőzésre, a víz nem elég tiszta ezen a folyószakaszon. A Lepente-völgy termálstrandja pedig zárva van, most áll felújítás-bővítés alatt.

Remitzky Zoltán, Szob polgármestere kiemelte: a Duna magas vízállása miatt koszos, hideg a víz, itt nem csábít senkit megmártózásra, és egyébként sem futja a városnak szabad strand működtetésére.

A szomszédos Zebegényben viszont kompromisszumos megoldást találtak: Sinkó Vilmosné polgármester utalt arra, hogy a parton egy napozóteraszt alakítottak ki, ahol sokan sütkéreznek. Az önkormányzat zuhanyozókat is felszereltetett és gondoskodik a takarításról. Nincs viszont öltöző és a kétes tisztaságú Dunába itt legfeljebb térdig mennek be az emberek.

Rakszegi Zita, a magántulajdonban lévő dunavarsányi Rukkel-tó ügyvivője arról adott tájékoztatást, hogy a tó vize tiszta, több csúszda működik benne, a parton sportpályák, finom homok várja a vendégeket. A környékbeliek fel is fedezték e vízi paradicsomot, hétvégeken több ezren hűsölnek itt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását