2024. április 20. - Tivadar

Külföldön a magyar klasszikusok

Nagyszabású retrospektív vetítéssorozatot szentel a magyar filmművészetnek a csütörtökön kezdődő IX. Era Nowe Horyzonty (Új Horizontok) Fesztivál.
2009. július 22. szerda 06:13 - HírExtra
A közlemény szerint a tavaly 130 ezer nézőt mozgósító wroclawi fesztivál Magyar új hullám - Melankólia és csend című sorozatában a hatvanas-hetvenes években készült és azóta meghatározó alkotásokat tűz műsorra: a lengyel nézők megismerhetik a Sodrásban, a Húsz óra, a Tízezer nap, az Apa, a Hideg napok, a Feldobott kő, A tanú, az Ismeri a Szandi mandit?, a Szerelem, a Szindbád, A sípoló macskakő, a Fotográfia, a Régi idők focija, a Jutalomutazás és az Örökbefogadás című filmeket.

A reprezentatív válogatást Báron György, Muhi Klára és Stőhr Lóránt kritikusok állították össze; a sorozat a Varsói Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Filmunió közreműködésével valósul meg.

Az augusztus 2-ig tartó nagyszabású filmünnepre az alsó-sziléziai egyetemi városba utazik az alkotók közül Gazdag Gyula, Gyarmathy Lívia, Kovács András, Sándor Pál és Sára Sándor. A fesztiválra megjelenik egy tanulmánykötet is a korszak magyar filmművészetéről, lengyel, cseh és magyar filmtörténészek írásaival.

A magyar filmművészetnek szentelt programot öt világhírű Jancsó-filmből álló mini retrospektív, valamint a BBS-ben készült rövidfilm-csokor egészíti ki, de fiatal magyar alkotók filmjei is szerepelnek a műsorban.

A Panoráma válogatásban Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmjét láthatja a közönség, míg A filmnyelv új horizontjai elnevezésű tematikus programban a rendező Európa Filmdíjas Hukkle című mozgóképét vetítik. A szervezők ismét műsorra tűzik Mundruczó Kornél Delta című filmjét, amelyet tavaly a közönség a második legjobb filmnek választott a több száz alkotást felvonultató fesztiválon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását