2024. április 25. - Márk

Szörnyű körülmények! Mit keres Angelina Jolie Irakban?

Irakban járt Angelina Jolie. A szexi színésznő azokat a menekülteket látogatta meg, akiket saját országukban telepítették ki otthonaikból.
2009. július 24. péntek 14:33 - HírExtra
Jótékonysági nagykövetként tért vissza Angelina Jolie csütörtökön Irakba. Célja: támogatni azokat az irakiakat, akiknek saját országukban kellett elviselniük a kitelepítés szörnyű érzését. Jolie egy napos látogatása során felkereste a kitelepített emberek szükségből létrejött átmeneti településeit Észak-Bagdad külvárosi részén.

A csodaszép amerikai színésznő négy olyan családot látogatott meg, akiket az iraki főváros Abu Ghraib nevű körzetéből lakoltattak ki még korábban.

A színésznőt ugyan elborzasztotta a látvány, illetve a körülmények, amik között élnek ezek az emberek, ugyanakkor elmondta, hogy szerinte eljött az idő arra, hogy a kitelepített iraki családok újrakezdhessék az életüket:

„Eljött a pillanat, amikor a dolgok úgy állnak, hogy sok segítséggel és támogatással az irakiak elkezdhetik újraépíteni a lerombolt életüket” – mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerevezése alatt megejtett látogatás alatt Jolie.

A színésznő figyelmesen végighallgatta a családok panaszáradatát, mely főleg arról szólt, hogy a gyerekek nem tudnak iskolába járni, az orvosi ellátás pedig szintén hiányzik az ideiglenes lakhelyükről. A negyvenhárom éves Ali például arról is beszélt Jolie-nak, hogy amikor négy éve el kellett menekülnie feleségével és hat gyermekével Abu Ghraib-ból, saját kezével épített egy kicsi házat az új helyen, másra ugyanis nem számíthatott:

„Az ENSZ menekültügyisei az egyetlenek, akiktől segítséget kapunk az elmúlt években. Ők az egyetlenek, akik kopogtattak az ajtónkon” – mondta a férfi, s hozzátette, elképesztően kemény életet élnek. „Fogalmam sincs, hogy elég erős lennék-e ahhoz, hogy túléljem azt, amit ezek az emberek túlélnek itt. Igazuk van, amikor azt mondják, hogy nem fair, ami velük történik” – mondta erre a szexi színésznő, aki megígérte, hogy hamarosan visszatér Irakba.

A jótékonysági szerepekben elég gyakran felbukkanó Jolie azzal búcsúzott a nehéz helyzetű irakiaktól, hogy mindenképpen visszatér hozzájuk, és az ENSZ-szel közösen megpróbál olyan helyet találni a számukra, ahol nyugodtan élhetnek.

„Nem azért van szükségetek segítségre, mert szegények vagytok, hanem mert ti vagytok Irak jövője” – ezekkel a szavakkal zárta látogatását Angelina Chikookban, ahol a több ezer helyi lakón kívül ezekben az időkben 20 ezren nyomorognak, többségük ráadásul gyermek és nő.

Az ENSZ célja egyébként az, hogy a több mint másfél milliónyi kitelepített iraki közül minél többnek saját tető kerüljön a feje fölé. A segítséget mintegy 5 ezer család várja, 20 ezer rászorulónak szeretnének az év végig otthont teremteni. Ráadásul pedig még ott van az a több százezer menekült, akik a szomszédos országokban (Szíria, Jordánia) várják sorsuk jobbra fordulását.

Jolie-nak egyébként ez már nem az elő látogatása volt Irakban, 2007-ben 1200 menekültet látogatott meg a szíriai határhoz közeli Al Wahleed-ban. Tavaly februárban ugyanott járt, akkor a segítségnyújtás és a mi előbbi fellépést is szorgalmazta.

Vajon, ha egy év múlva visszatér, ugyanezekkel a körülményekkel fog találkozni, vagy valami elkezdődik a saját országukban kitelepített szerencsétlen emberek sorsának megváltoztatásával kapcsolatban?
Forrás: ENSZ Menekültügyi Főbiztosság, Budapest
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását