2024. május 2. - Zsigmond

Teljes élet szívroham után?

Egy növekedési faktor befecskendezésével segíthetik a szív szöveteinek regenerálódását és javíthatják működését anélkül, hogy őssejteket használnának.
2009. július 24. péntek 22:51 - HírExtra
Infarktuson átesett egerek szívébe fecskendeztek be az NRG1 jelű fehérjéből naponta egyszer 12 héten át a bostoni Harvard Egyetem kutatói. Megállapították, hogy ezáltal javult a szív pumpafunkciója és regenerálódási képessége a kezelés nélkül hagyott egerek szívéhez képest.

"Tudomásom szerint ez az első helyreállító terápia, amely rendszerszerű jelleggel alkalmazható" - mondta Bernhard Kuhn, a kutatás résztvevője. Hozzátette, hogy emberi alkalmazásnál a szívrohamon átesett páciensnek egy héten át napi egy NRG1 tartalmú infúziót kellene kapnia.

Kuhn úgy véli, nincs akadálya annak, hogy a módszer átkerüljön a humán klinikai gyakorlatba, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy biztonságosságáról meggyőződjenek. "Sok erőfeszítést összpontosítanak az őssejtekre alapuló stratégiákra, munkánk azonban azt mutatja, hogy nem szükségesek őssejtek, a differenciálódott szívizomsejtek (kardiomiociták) szaporodásának serkentése is életképes alternatíva lehet" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását