2024. április 26. - Ervin

Szuperfegyverek: képzeletből valóság

Az amerikai hadiipar egyre-másra jelenti be a legújabb fegyvereit, amik eddig csak különböző sci-fikben testesültek meg. Kolibri szerű robotrepülő, lézerágyú, és hullaevő gyilkológép egyaránt megtalálható az arzenálban.
2009. július 25. szombat 16:59 - Pásztor Balázs
A levegő urai

Még az iraki háborúban is megszokhattuk, hogy az ellenfelek golyókkal, robbanóanyagokkal, rakétákkal, és egyéb megszokott dolgokkal lövik egymást - pedig ezek nem mindig a leghatékonyabb módszerek, és a technika másra is lehetőséget biztosít. Nem számít például teljesen újnak, csupán egy új generációnak a vadászrepülők ötödik generációja - ám igencsak megváltoztatják a légharcot.



A gépek különlegessége, hogy a radarok számára érzékelhetetlenek, képesek pontosan meghatározott irányba kilőni, helyből felszállóak, és olyan felismerő és koordináló szenzorokkal rendelkeznek, hogy a legkiválóbb taktikai vadászgépeknek számítanak.

Jelenleg a világon csupán két harci-repülő tartozik ebbe a kategóriába, és mindkettő amerikai (F-22 Raptor, F-35 Lightning II) - bár számtalan állam fogott már bele hasonló projektbe. A gépek viszont vagy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, vagy csak a válság miatt kellett valami látványosat a hadiiparon is megszorítani, de az amerikai szenátus 187 elkészült gép után leszavazta a Raptor-program támogatását, annak ellenére, hogy a Fehér Ház támogatta azt.



Terminátorok

Miért jó egy robot?
A katonák azonban nem csak univerzalitása miatt kedvelték meg a nagyjából 90 cm magas gépharcost, hanem egyéb praktikus megfontolásokból is kívánatosnak tartanák, ha az efféle eszközök mind nagyobb hányadát képeznék a hadsereg „személyi” állományának. A robotokat ugyanis nem kell kiképezni, nem kell etetni, nem kell ruházni és nem félnek. A háborúk, bevezetések közötti időszakot raktárakban bedobozolva tölthetik el. Bármilyenek legyenek is a körülmények, sohasem panaszkodnak, s nem írnak leveleket, amelyekben a harctéren szerzett sérüléseiket vagy szörnyű tapasztalataikat ecsetelik a hátországban élő családjuknak.

Azonban ezek a szerkezetek nem a sci-fikből megismert autonóm gyilkoló-gépek, hiszen a SWORDS csak akkor lő, ha a kezelője a beépített videokamera által azonosította a célt, s megnyomja a tűzvezérlő gombot a távirányítón. „Annyi csak a különbség, hogy a fegyver nem a katona kezében van, hanem fél mérfölddel arrébb a hordozóeszköz hátán, miközben a kezelő a fedezékben maradhat ” - mutatott rá a robotok egyik hallatlan előnyére Bob Quinn, a Foster-Miller robotokat gyártó részlege, a Talon vezérigazgatója. (HVG.hu)
Arnold Swarzenegger nem csak Kalifornia kormányzójaként válhat valóssággá, hanem az általa megformált robotharcosok is könnyedén eluralhatják a harcmezőket - igaz, önálló értelem nélkül. Irakban, Pakisztánban és Afganisztánban egyaránt bevetettek már robotrepülőgépeket bombázásra, és a SWORDS hat kis robotja is ott végzi küldetését.

A Robotic Technology Inc. nevű vállalattól nemrég szivárgott ki egy olyan robot - Energetikailag Független Taktikai Robot (Energetically Autonomous Tactical Robot – EATR) - terve amely nemcsak hatásosan bevethető fegyver - mint mobil géppuskafészek, vagy kommunikációs központ - hanem képes magát szinte bármennyi ideig újratölteni. Ugyanis a mikrobi szervese anyagokból - így növényekből, régi bútorokból, vagy akár az elesett katonákból - is képes energiát nyerni, a hagyományosabb benzin, étolaj és napelem mellett.

A másik nagy áttörés a robotok terén a robotkolibri kifejlesztése - igaz, még nem tökéletes. Eme mindössze 7,5 centis, 10 gramm súlyú szerkezet képes szárnycsapkodással gyors, és tökéletesen irányítható mozgást végezni, így követésre és megfigyelésre tökéletes - hisz van rajta kamera, lehallgatókészülék és más egyéb detektor. Az amerikai kormány már csak azt szeretné ha kissé csendesebb lenne és a sebessége is megnövekedne 72 km/órára.

Ágyúk, furcsa lőszerekkel


Hangágyú, lézerágyú, plazmaágyú, mágneságyú, kínfegyver. Ezekben a fegyverekben annyi a közös, hogy átlagos szereplői egy-egy jövőben játszódó számítógépes játéknak - a tudósok pedig megcsinálták őket.

Nemrég például a hatalmas hadihajókat apró csónakokkal megtámadó kalózok és öngyilkos merénylők problémáira találtak megoldást - egy lézerágyú képében. A 98 millió dolláros kütyü képes arra, amire a gigantikus ágyúk nem: automatikusan befogja a célt, majd ha a figyelmeztetéstől a bátor aprólék nem hátrál meg, megsüti azt. A 105 kilowatt teljesítményű lézernyaláb 1,06 mikronos hullámhosszú, ami elvileg éppen egy olyan tartomány, ahol minimális a légkör zavaró, elnyelő hatása. A vízszemcsék azonban még mindig jelentős mennyiséget vernek vissza, így a fegyver további tesztelésekre szorul.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását