2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Churchill szófája kelt el?

Magas áron, kilencezer fontért (2,8 millió forintért) kelt el az a Chesterfield stílusú szófa, amely egykor vélhetően Winston Churchill legendás brit miniszterelnöké volt - számolt be az árverést bonyolító aukciós ház hétfőn.
2009. július 27. hétfő 16:40 - HírExtra
A XIX.. századi, elnyűtt bőr szófa valószínűleg Churchill második kormányfői terminusa, 1951 és 1955 között állt a politikus dolgozószobájában.

A rozoga ülőalkalmatosságra egy Northamptonshire grófságbeli ház kiürítésekor találtak rá, de annyira rossz állapotban volt, hogy a szemetes konténerben kötött volna ki, ha a ház legutolsó tulajdonosa nem tett volna említést arról, hogy a szófa vélhetően a néhai konzervatív miniszterelnöké volt.

Az árverést szervező JP Humbert aukciós ház közlése szerint hivatalosan nem tudják bizonyítani, hogy a 2,4 méter hosszú bútor valóban Winston Churchillé volt, de minden rendelkezésre álló információ arra utal, hogy a kormányfő egyik barátjának ajándékozta a szófát, aki aztán utolsó háziuránál hagyta.

Az ütött-kopott bútordarab árát előzetesen csak 50 és 80 font közötti összegre becsülték. A szófára végül - hatalmas érdeklődés mellett - egy dél-afrikai vevő csapott le. "Egy olyan tárgyért, amely a szemétdombon kötött volna ki, és amely rozoga állapotban van, a kilencezer font több, mint amit bárki várna. Ez mutatja, hogy a világban még mindig mekkora tisztelet övezi Churchillt" - mondta Jonathan Humbert, az aukciós cég tulajdonosa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását