2024. április 19. - Emma

Nemcsak alleria ellen?

Egy vény nélkül kapható allergia elleni szer enyhítette elhízott egereknél a 2-es típusú diabéteszt, segítette fogyásukat - állítják amerikai kutatók a Nature Medicine vasárnap megjelent számában.
2009. július 27. hétfő 14:50 - HírExtra
A tanulmány megerősíti azt az elméletet, hogy a diabétesz felnőttkorban kialakuló típusának hátterében a szervezet gyulladásos folyamatai állnak.

A Harvard Egyetem két biokémikusa - Guo-Ping Shi és Jian Liu - az immunrendszer részét képező hízósejteket vizsgálta, melyek közreműködnek a sérült szövetek gyógyításában. Bizonyos esetekben a hízósejtek fölös mennyiségben keletkeznek, szétesnek és törmelékük a környező szövetekbe kerül.

Ez a folyamat gyulladást eredményez és kapcsolatba hozható az asztmával, valamint más allergiákkal.

Shi megfigyelte, hogy a hízósejtek túltengése elhízott és diabéteszes páciensek zsírszöveteiben is előfordult, így merült fel benne a gondolat: vajon a hízósejtek szabályozásával befolyásolhatják-e a diabéteszt?

A kutatók két gyakori, recept nélkül is kapható allergiaszert próbáltak ki egérkísérletekben, egy ketotifen és egy kromolin hatóanyagú gyógyszert. Az elhízott és cukorbeteg rágcsálókat négy csoportba osztották; az egyik csoportot egészséges diétára fogták; a másik a szokásos étrendjén élt, mellette pedig a két szer egyikét kapta; a harmadik szintén kapta a két hatóanyag egyikét és még diétáztatták is; az utolsó csoport pedig kontrollként szolgált.

Az első csoportban némiképp csökkentek a tünetek, a másodikban viszont drámai javulást tapasztaltak a kutatók mind a testsúly, mind a diabétesz tekintetében, a harmadik csoport állatai pedig szinte 100 százalékosan felépültek.

A tanulmány következő lépésében a kutatók genetikailag úgy módosították az egereket, hogy nem tudtak hízósejteket termelni. Ezek az egerek karcsúak maradtak és nem lettek diabéteszesek, noha cukros és zsíros étrenden tartották őket három hónapig.
"A legjobb dolog ezekkel a szerekkel kapcsolatban, hogy tudjuk: biztonságosak az emberekre" - nyilatkozta Shi, hozzátéve, hogy a felvetődő kérdés az, működnek-e embereknél is ezek a vegyületek.

A kutatócsoport következő lépésként elhízott, cukorbeteg majmokon próbálja ki a gyógyszereket.

A Nature Medicine három további tanulmánya szoros kapcsolatot talált az elhízás, a diabétesz és az immunrendszer hibás működése között. Ezekben az immunrendszer T-sejtjeinek szerepét vizsgálták az elhízott egerek inzulinrezisztenciájának kialakulásában. A kutatók véleménye szerint mindkét állapot esetében hatékony gyógyszerekhez, sőt akár vakcinához is vezethetnek az új eredmények.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását