Fűszerrel az Alzheimer-kór ellen?
A D-vitamin egyik változata és az ázsiai konyha sokat használt fűszere, a kurkumin állatkísérleteken nyert adatok szerint javíthatja az Alzheimer-kóros agyi károsodás következményeit.
2009. július 28. kedd 14:12 - HírExtra
A sok beteg számára jövőbeli támogatás lehetőségét ígérő vizsgálatok eredményeit a Journal of Alzheimer's Disease közölte.
A D3-vitamin alapvetően fontos a csont fejlődéséhez és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Döntően a napsugár segítségével, a bőrben keletkezik, ezért hiánya elsősorban akkor fordul elő, amikor télen kevés a napsütés, illetve ha valaki ritkán megy a szabadba, mint általában az Alzheimer-kórban szenvedők. A kurkumin egy növény gyökeréből eredő fűszer, amelyet a kínai orvoslásban évezredek óta alkalmaznak fájdalomcsillapításra.
Most Milan Fiala és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy ez a két, természetes gyógyító anyag külön-külön és együtt segíthet-e a súlyos idegrendszeri károsodás megelőzésében és kezelésében.
Alzheimer-kóros betegek véréből olyan, monocita sejteket különítettek el, amelyekből az immunrendszer védő munkáját végző makrofág sejtek keletkeznek. Az immunsejtek takarító tevékenységének eredményeként tűnnek el a szervezetből a különböző anyagcseretermékek, mint a béta-amiloid, amely az Alzheimer-kóros agyi károsodást jelentő lerakódások formájában keletkezik.
A kutatók a makrofágokat összehozták béta-amiloiddal, a D3-vitaminnal és a laboratóriumban előállított kurkuminnal. Az utóbbira azért volt szükség, mert a természetes kurkumin az emberi szervezetben nehezen szívódik fel, viszont gyorsan elbomlik. A mesterségesen készített változat lényegesen hatásosabb.
A munkacsoport azt figyelte meg, hogy a mesterséges kurkumin elősegítette a béta-amiloid kötődését a markofág sejtekhez, a D-vitamin pedig fokozta a betegek többségében a kóros anyag eltávolítását az immunsejtek útján.
Fiala professzor és csapata korábbi vizsgálatában azt figyelte meg, hogy voltak Alzheimer-kóros betegek, akikre a kurkumin kifejezetten kedvező hatású volt, ám a betegek másik csoportjában ezt nem észlelték.
A kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik egyelőre korai, kísérletes adatok, és egyelőre betegek ilyen kezelése nem ajánlott. A munkacsoport nagyobb vitamin- és kurkumin adaggal tervezi a vizsgálatok további folytatását.
Forrás: MTI