2024. április 26. - Ervin

Itt az "űrugró" hordozórepülő

Több százan gyűltek össze a wisconsini Oshkoshban, hogy megcsodálják azt a hordozórepülőgépet, a WhiteKnightTwo-t (WK2, Fehér Lovag Kettőt), amely az űrturizmusra szakosodott Virgin Galactic amerikai cég "űrugróját" hivatott majd a kozmoszba juttatni.
2009. július 29. szerda 06:51 - HírExtra
A WK2, a kéttörzsű, négyhajtóműves repülőgép a levegőbe emelkedett, tett néhány kört, majd földet ért. Ez volt az első alkalom, amikor a nagyközönség megnézhette azt az eszközt, amelynek révén valóra válhatnak a Virgin Calactic kereskedelmi űrrepüléssel kapcsolatos tervei.

Az elképzelések szerint a WK2 az új-mexikói bázisról emelkedik majd a levegőbe 15 240 méteres magasságon a magánűrrepülő, pontosabban "űrugró" leválik róla, s a hang terjedésénél négyszer nagyobb sebességgel a kozmosz felé veszi az irányt.

Az "űrugró" hat utasa körülbelül 5 percen át tapasztalhatja majd meg a súlytalanság élményét, s az űrből egy pillantást vethet a Földre. A magánűrhajó körülbelül úgy ér földet, ahogy ezt az űrrepülőgép teszi. Az egész űrutazás a felszállástól a földet érésig mintegy 2,5 órát vesz igénybe.

A Virgin Galactic mindmostanáig nem tűzte ki az első űrrepülés időpontját, noha már háromszázan foglaltattak helyet a járatra, személyenként 200 ezer dollárt (több mint 38 millió forintot) fizetve az élményért.

"A biztonság mindenekfelett" - hangsúlyozta Stephen Attenborough, a cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint a WhiteKnightTwo eddig 16 tesztrepülést végzett. A társaság őszig folytatja a tesztelést, amikor a szuborbitális űrhajó, a SpaceShipTwo kipróbálása megkezdődik.

A WhiteKnighTwo egyébként az Eve nevet kapta Sir Richard Branson, a Virgin Galactic multimilliárdos alapítója édesanyjának tiszteletére. Richard Branson maga is részese lesz az első "űrugrásnak", s a fedélzetére viszi magával 92 éves édesapját, valamint 89 éves édesanyját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását