2024. április 26. - Ervin

Vége az aratásnak, jóval kevesebb gabona termett

Gyakorlatilag befejeződött Magyarországon a kalászosok és a repce betakarítása, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az idén a tavalyinál mintegy 25-30 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takaríthatnak be a termelők.
2009. július 29. szerda 18:28 - HírExtra
Az őszi búza 1,38 millió hektáron termett, a hektáronkénti hozam az előzetes adatok szerint várhatóan 3,8 tonna körül lesz. Ez valamivel kedvezőbb az előzetesen várt 3,5 tonnás becsült értéknél. Így összességében 4 millió tonna körüli országos terméseredmény várható őszi búzából. Hozzátette: a búza minősége jó, ami azt jeleni, hogy az össztermés mintegy kétharmada étkezési minőségű.

Az őszi árpát csaknem 196 ezer hektárról vágták le a gazdálkodók. A hozam hektáronként 3,3 tonnát ért el átlagosan. Az összmennyiség országosan megközelíti a 700 ezer tonnát. A rozs vetésterülete valamivel több, mint 41 ezer hektár volt. A termésátlag 1,68 tonnát tett ki. Ennek eredményeként mintegy 68-70 ezer tonna az össztermés országosan.

Repcét az idén 262.505 hektáron termeltek, a hektáronkénti átlagtermés 2,1 tonna. Ezt alapul véve összesen mintegy 550 ezer tonnát takarítottak be a növényből. Az össz-gabonatermés várhatóan ugyancsak 25-30 százalékkal lesz kevesebb, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy 5,5 millió tonna körül alakul majd országosan. A szakember hozzátette: a hivatalos terméseredményeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) rövidesen közli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását