2024. március 29. - Auguszta

Hazai strandok- nyaraljunk itthon!

A válságot sajnos jobban megérezzük, mint azt hittük volna, s bár rengeteg munkahely megszűnt- lehetetlenné vált a helyzetük-, számos helyen pedig a leépítéssel kellett szembenézniük az embereknek, de sajnos azoknak, akiknek megmaradtak a munkahelyeik, sincsenek sokkal jobb helyzetben, mert sokan közülük éhbérért dolgoznak.
2009. augusztus 2. vasárnap 08:59 - P.Csilla
Strandok Budapesten

Itt a nyár, külföldi nyaralásra nincs pénz, de akkor legalább a hétvégéket tehetnénk kellemesebbé egy-egy hazai strandot meglátogatva.
Budapesten rengeteg strand van, tehát a lehetőségek tárháza adott, már csak az a kérdés, hogy megengedhetjük-e magunknak havonta legalább egyszer. A belépők, mint megtudtam, eléggé horribilis összegbe kerülnek, a napijegyek 2400 forintba,diákjegy nincs és akkor még a fogyasztásról nem is beszéltünk, persze az is megoldás, ha otthon készített szendvicseket viszünk magunkkal és behűtött italt, de szerintem ez már valahogy elveszi a kikapcsolódás varázsát, hiszen milyen jó érzés az ott vásárolt sajtos-tejfölös lángos elfogyasztása vagy a frissen ropogósra sült hekk is igazi gasztronómiai élvezetet nyújt. Utána pedig következhet a jéghideg sörrel való leöblítés vagy az árnyékban elfogyasztott jegeskávé szürcsölgetése. Mondjunk le minderről?

A válasz nem, de muszáj, mert az átlagfizetéssel rendelkező családok- s most nem a 112.000 forintról írok, mert az csak mese (óriás fizetés+pici fizetés=átlagfizetés)- , ha két-három gyerekkel szeretnének egy hétvégét tölteni valamelyik fővárosi strandon, megeshet, hogy a fizetésük 25%-át is ott kellene hagyniuk. Ez nem kevés, már ha a rezsi és az élelmiszer vásárlása után marad egyáltalán ennyi a pénztárcájukban.
Nem tudom, hogy meddig lehet ezt még így folytatni, mikor veszik észre, hogy itt valami nagyon nem stimmel, no nem Budapesten, hanem az egész országban, de vonatkoztassunk el ettől és látogassunk el Magyarország vízpartjaira.



„ … nap első sugára a Balatonba hullt.”(Garay János)

Beindult a szezon a Balatonon is. Ott kicsit jobb a helyzet, a belépők megfizethetőbbek, csak egy párat sorolok fel közülük: 450 forint (Balatonalmádi-felnőtt), 490 forint (Csopak-felnőtt), 780 forint (Balatonfüred-felnőtt), de több helyen igénybe lehet venni a diákkedvezményt is.

A felsorolt vízparti lehetőségek közül nekem személyes élményem a csopaki strandhoz fűződik, amelyről elmondhatom, hogy tiszta, kulturált és sok lehetőséget nyújt a kisgyerekes családoknak is, kifejezetten nekik kialakítottak játéktereket és dohányzásmentes területeket jelölték meg. A büféárak is elfogadhatóak, nem sokban különböznek a pesti áraktól és kapható minden mi szem-szájnak ingere. A látvány pedig lenyűgöző, a vitorlások a messzeségben, a vízi élet nem egy csodájával is találkozhatunk, hattyúk, kacsák és sirályok, ráadásul teljesen szelídek, ott sétálnak a strandolók közvetlen közelében.

Idén a balatoni árak is emelkedtek, de még mindig érdemesebb itt, a szabadban csobbanni, mint a szmoggal telített városban.
Hajdúszoboszlói termálfürdő-, mert relaxálni jó

Ezen kívül még számos lehetőség van vízben mártózásra az ország különböző részein. A tavalyi évben a 10 legjobb strand közé választották a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt, ahol szintén rengeteg érdekesség adódik a kikapcsolódásra vágyóknak. Különböző élmény-medencék közül is választhatunk, ilyen az úszó,- hullám,- pezsgő- és több gyermekmedence, de aquapark is rendelkezésünkre áll- igaz, külön belépőt kell váltanunk a használatához.



Büki Gyógyfürdő- igazi élménystrand

A Bükfürdőn található Büki Gyógyfürdő már igaz fürdőkomplexumnak nevezhető a 27 medencéjével, s egyben az ország második legnagyobb strandja. Az élményre vágyóknak több lehetőség kínálkozik, szerveznek sportprogramokat, de akik nem a mozgást, hanem a pihenést részesítik előnyben és szórakozni szeretnének, azoknak hétvégente igazi strandpartival szolgálnak, híres fellépőkkel garantálva a jó hangulatot. A belépőárak itt sem haladják meg a fővárosi árakat.
Velencei tó szépsége

Metropoliszunkhoz talán a legközelebb a Velencei-tó található, amely több településről is megközelíthető: Velence, Agárd, Gárdony, Dinnyés, Pákozd, Sukoró és Kápolnásnyék. A Velencei-tó varázsa, hogy egész nyáron kulturális programokkal vár, kicsiket, nagyokat egyaránt. Napfény tavának is nevezik, mert itt süt a legtöbbet a nap egész évben és egyben Európa legmelegebb állóvize is ezáltal. A környéken lévő Agárdon fedett termálfürdő is van, amelyik egész évben nyitva tart. Aki pedig a Velencei-tó érdekes faunáját és flóráját szeretné megismerni, az befizethet egy sétahajókázára is.

A választás rajtunk áll, nem panaszkodhatunk, mert kicsiny országunkban halomra várnak minket az üdülőcentrumok vagy akár szabad- strandok, mi dönthetünk, hogy mit engedhetünk meg magunknak, szeretteinknek, hol szeretnénk eltölteni a szabadságunkat, szabad hétvégéinket. Melyik hely szerez nekünk kellemes, zavartalan, zökkenőmentes és nyugodt nyaralást? Nos, ez attól függ, hogy a felhőtlen békességet vagy a zajos lüktetést szeretjük.

Város vagy vidék?- attól függ, hogy milyen szándékkal vágunk neki a nyárnak. Én az a típusú ember vagyok, aki csak nagyon kis időre tud lemondani a városi pezsgésről, de azért néha jólesik a vidéki csendesség.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását