2024. április 25. - Márk

Szaakasvili orosz támadástól tart

Grúzia tisztában van vele, hogy nem képes katonai erővel visszaszerezni az Oroszország támogatását élvező szakadár területeit, sőt attól tart, hogy Moszkva forral valamit Tbiliszi ellen - mondta Miheil Szaakasvili grúz elnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.
2009. augusztus 2. vasárnap 19:33 - HírExtra
"Annak ellenére ülök itt az irodámban, hogy (Vlagyimir) Putyin (orosz miniszterelnök) megesküdött, hogy különböző testrészeimnél fogva felakaszt és szétzúzza a grúz államot" - mondta Szaakasvili az interjúban. "Bizonyos értelemben ez egy be nem fejezett küldetés, és így mindenképp aggodalomra ad okot" - tette hozzá.

A grúz hadsereg tavaly augusztus 7-én indított offenzívát, hogy visszaszerezze az ellenőrzést egyik szakadár területe, Dél-Oszétia fölött. Az orosz hadsereg megállította a grúz támadást, sőt orosz csapatok benyomultak grúz törzsterületre, és átmenetileg ott állomásoztak. A nyugati országok - amellett, hogy bírálták a katonai konfliktust kiváltó grúz offenzívát - "aránytalannak" nevezték Moszkva katonai válaszlépését.

Röviddel a grúziai háború első évfordulója előtt ismét kiújult a feszültség a felek között, és félő, hogy újabb összecsapásokra kerülhet sor. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy Grúzia az elmúlt napokban aknákat és gránátokat lőtt ki több ízben is az Oroszország által független államnak elismert Dél-Oszétia fővárosára, Chinvalira. A moszkvai védelmi tárca közölte: Oroszország fenntartja magának a jogot arra, hogy erőt alkalmazzon, ha Grúzia folytatja provokációit a Kaukázus térségében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását