2024. május 14. - Bonifác

A felelős alkoholfogyasztás

Legfontosabb az egyéni mértékletesség és a családon belüli nevelés - derült ki többek között a Felelős Alkoholfogyasztás Program keretében indított online kutatás eredményeiből.
2009. augusztus 5. szerda 23:04 - HírExtra
A Dreher Sörgyárak Zrt. által indított program legújabb elemeként idén júliusban a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos közvélemény-kutatás indult a www.alkohol.info.hu honlapon a Nagycsaládosok Országos Egyesületének támogatásával és Talmácsi Gábor motorversenyző közreműködésével.

Közel ötezer felnőtt vett részt a felmérésben, a válaszadók 94 százaléka a 18-54 közötti korosztályból került ki: tízből nyolcan az otthoni, vagy vendéglátóhelyen szervezett családi és baráti összejöveteleken, a bulik és a különleges alkalmak kategóriában jelölték be az alkoholos italok fogyasztását. A felmérésben részt vevők több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem fogyasztott alkoholt TV-nézés közben vagy étkezései alkalmával - foglalta össze a kutatás eredményeit Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A felelős alkoholfogyasztás egyéni meghatározásakor a kitöltők a mértékletességet, az alkalomszerű fogyasztást és a saját határok ismeretét emelték ki. A mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határát a válaszadók 38 százaléka a 2-3 óra alatt elfogyasztott 4-5 pohár italban jelölte meg, a nők 24 százaléka már a 2-3 poharat is mértéktelennek tartotta.

A válaszadók 78 százaléka az ittas vezetést, 70 százaléka az erőszakot és a vandalizmust ítélte a felelőtlen alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb problémájának, a családok széthullását tízből hatan látják súlyos veszélynek.

Hatásos intézkedésnek tartja a résztvevők több mint ötven százaléka a családon belüli nevelést és példamutatást, tízből négyen a szabadidő tartalmas eltöltését, és 30 százalék a korhatáros törvények betartását. Az alkoholtermékek árusításának korlátozását 37 százalék, az alkoholtartalmú italok árának emelését 33 százalék nem tartja hatásosnak.

A nagy érdeklődés azt jelzi, hogy foglalkoztatja az embereket a téma, és a társadalmi párbeszéd elindult. A felelős magatartás életünk egyik alapeleme, és az alkoholtartalmú italok mértékletes fogyasztása a felelős gondolkodás szerves részét képezi - mondta Gary Whitlie a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kérdőív kitöltői között 3 nyereményutat sorsoltak ki. A három nyertes: Szántó Zsolt, Ács Imre és Malomhegyi Gyula az augusztus 16-i brnói MotoGP futamra két-két darab Gold VIP Dorna pass belépőjegyet kapott, amellyel a verseny ideje alatt a VIP Village helyszínekre és a boxutcába is beléphetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását