2024. április 20. - Tivadar

Úszó vébé: csak tisztes helytállás volt?

Ellenállhatatlan Hosszú Katinka, ismét csúcsra érő Gyurta Dani, betegen is jó Cseh Laci – az elmúlt idők egyik legjobb magyar szereplésével ért véget a római úszó világbajnokság. Kiss László szövetségi kapitány azonban mégsem a siker szóval illeti a mieink szereplését: mindössze csak helytállásról beszélt a HírExtrának.
2009. augusztus 5. szerda 07:45 - Gedei Szilárd
Tizenhat tagú volt a magyar úszóválogatott Rómában, azonban még a sportszerető magyar közvéleményben is csak néhány fanatikus akad, aki mindegyikük nevét fel tudná sorolni. Valóban, kis túlzással ugyan, de ez a vizes vébé Hosszú Katinka és Gyurta Dani emlékezetes alakításáról, illetve Cseh Laci visszafogott szerepléséről marad emlékezetes.

Hosszú Katinka
„Az lettem, ami mindig is lenni akartam: világbajnok.”
Azon még a bennfentes úszószakik is meglepődtek, hogy Cseh Laci helyett egy húsz éves, messze földről visszaérkező leányka lett a magyar csapat legeredményesebbje. Kiss László szövetségi kapitány azonban azon kevesek közé tartozik, akik nem lepődtek meg a bajai származású Hosszú Katinka egy arany- és két bronzérmén.

„Az edzőtáborban elvégzett munkája, és eredményei alapján, illetve a 200 vegyes után sejthető volt, hogy hozhatja a 400 vegyest, és erről beszélgettünk is vele – árulta el a kapitány, aki sok más szakemberrel együtt kiemelte Katinka amerikai egyetemén elvégzett munkáját is.

„Amikor felhívtam a kinti edzőjét, Dave Salót, és megköszöntem neki a munkáját, ő azt
válaszolta, hogy <ha tudsz, még küldj ilyen gyerekeket>” – mesélte Kiss László (persze a magyar edzők dolgoznak olyan világszínvonalon, hogy itthon is meg lehet oldani a világklasszis úszók nevelését, és Hosszú Katinkának is voltak jó eredményei a római vébé előtt is, tehát felesleges túldimenzionálni az amerikai jelenséget).

Hosszú Katinka fantasztikus, aranyat érő úszása:

„Az lettem, ami mindig is lenni akartam: világbajnok.”Ugyan Hosszú Katinka egy csapásra sztárrá vált kis hazánkban, de – mint minden úszónak –, így neki is az olimpia az egyik legnagyobb álma. A kérdés az, hogy meddig fejlődhet még a bajaiak tehetsége, illetve mit fog produkálni például a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon.

Gyurta Dániel
„Koszuke Kitadzsima távollétében be akartam bizonyítani, hogy én vagyok a legjobb.”
Hosszú Katinka aranyérme még az előtt összeszedett két bronz fényében is meglepetésként hatott, de mit szóljunk akkor Gyurta Dani elképesztő körülmények között kicsikart világbajnoki címéhez? A szintén a húszas éveiben járó olimpiai ezüstérmesünk már másodszor került fel a csúcsra – emlékezhetünk rá, ahogyan a 2004-es athéni ötkarikás játékokon a semmiből robbant be az élvonalba. Az első sikerszéria után aztán jött a hullámvölgy, ellenben az eredmények messziről elkerülték az akkor még csak tizenöt éves tehetséget. Most ismét felért arra a bizonyos csúcsra…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. augusztus 5. 13:02
több volt ez, mint tisztes helytállás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását