2024. május 5. - Györgyi

Vérteszt is kimutatja majd a tüdőrákot

Kilenc vegyületet azonosít a vérben az a teszt, mely biztonságos, gyors és egyszerű módja lehet a nem kissejtes tüdőrák korai megállapításának.
2009. augusztus 5. szerda 18:07 - HírExtra
Egy ilyen teszt lehetővé tenné a tüdőrák gyors kezelését, mielőtt még szétterjed a testben.
"Ez az egyik legígéretesebb teszt, melyet eddig a nem kissejtes tüdőrák előrejelzésére láttam" - értékelte közleményében Harvey Pass, a New York-i Langone Egyetem munkatársa, aki az új diagnosztikus eljárást tesztelte.

A próbák során több mint 90 százalékos biztonsággal jelezte a gyorsteszt a tüdőrákot már az 1-es fázisban, amikor még többnyire gyógyítható.

Az eljárásban tömegspektográffal azonosítanak kilenc jelzővegyületet a vérből. A cég kutatóinak bejelentése szerint - mely a tüdőrákról tartott San Franciscó-i nemzetközi konferencián hangzott el - dolgoznak egy még egyszerűbb, hat vegyületet meghatározó teszt kifejlesztésén is.

A tüdőrák világszerte 1,2 millió embert öl meg évente, az eseteket többnyire csak akkor diagnosztizálják, amikor már a daganat szétterjedt a tüdőből. Az összes tüdőrákos eset mintegy nyolcvan százaléka a nem kissejtes tüdőrák.

A marylandi székhelyű Celerát Craig Venter eredetileg az emberi genom meghatározására hozta létre, később azonban diagnosztikai tesztek kifejlesztésére tért át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását