2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egy nap a tüdőnkért

Futógálát és egészségnapot rendez a Magyar Rákellenes Liga és a Tüdőgyógyász Társaság a margitszigeti Nagyréten, szeptember 5-én.
2009. augusztus 7. péntek 17:01 - HírExtra
A rendezvény jelszavai: "kéz a kézben a tüdőnk egészségéért" és "célkeresztben a tüdőrák".

A séta és a futó gála a Magyar Rákellenes Liga és a Tüdőgyógyász Társaság Onkolpulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye. Célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a megelőzésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire.

A sétán az orvos szakma legnevesebb képviselői vesznek részt, információval, szűrések szervezésével és tanácsadással segítve az érdeklődőket.

A téma szomorú aktualitását adja, hogy Magyarország világelső a tüdőrákos halálozásban, évente több mint 9000 ember betegszik meg, és közel ennyi honfitársunk halálát is okozza.

A cél a betegséget a figyelem célkeresztjébe helyezni! Megadva a betegeknek a gyógyuláshoz szükséges összes lehetőséget, figyelmet.

Irány a sziget!


A program a margitszigeti Nagyszálló és a Szabadtéri Színpad közötti nagyréten kerül megrendezésre, de lesznek rendezvények a Szabadtéri Színpadon, illetve a sziget egyéb területein is. A nagyréten felállított színpad és környéke a rendezvény központja.

A színpadon folyamatosan váltják egymást tüdőgyógyászok, zenekarok, művészek.
A rendezvény háziasszonya a kezdetektől D. Tóth Krisztina, műsorvezető társa Várkonyi Attila. A színpadra lépő orvosok a tüdőbetegségekről, a tüdőrák megelőzéséről, kezeléséről, gondozásáról beszélgetnek a műsorvezetőkkel és a közönséggel.

A rendezvényre kb.: ötezer látogatót várunk A rendezvény főtámogatója: Roche Magyarország Kft

Tervezett program:
10-10.15-ig

10-kor a rendezvény megnyitója a nagyréten

10.15-11.30-ig

A megnyitót követően kezdődik a Futás a Tüdőnk Egészségéért. Ez tervezetten egy szigetkör. A jótékonysági futógála védnökei: Monspart Sarolta és Németh Lajos.

10-16-ig

"Jobb félni, mint megijedni"! Szűrővizsgálatokkal a megelőzés érdekében". A nagyréten, a felállított színpad közelében sátrakat állítunk fel, amelyekben különböző szűrővizsgálatokat szervezünk. COPD szűrés: kérdőív kitöltéses és spirográfiás módszerrel és hat légzésfunkciós készülékkel párhuzamosan végezzük a vizsgálatokat.

10-16-ig

"Célkeresztben a tüdőrák", sétaút. Folyamatosan működnek azok a felvilágosító állomások, amelyek egy 500 méteres sétaút mentén lesznek felállítva. Az állomások a tüdőrák prevenció, kivizsgálás, terápia és tüneti kezelés neveket viselik. Ezeken az állomásokon 3-6 szakember fogadja a sétaúton végig haladó érdeklődőket, írásos anyagokkal, személyes beszélgetésekkel, tanácsadással.
A szakemberek (18-22 fő) az onkopulmonológiai szekció vezetőségi tagjai, a budapesti és pest megyei fekvőbeteg intézmények orvosai.

10-16-ig
"Beszélgessünk a tüdőnk egészségéről!" A felállított színpadon a műsorvezető kérésére kb. félóránként más és más orvosok, szakemberek öt-tízperces beszélgetésben válaszolnak a tüdőnk egészségével kapcsolatos és a lakosságot érdeklő kérdésekre. A beszélgetésekben a sétaúti állomásokon feladatot teljesítő kollegák vesznek részt.

14-15.30-ig

"Kéz a kézben a tüdőrák ellen". Orvos-betegtalálkozó a Szabadtéri Színpadon. A rendezvényt elsősorban a már tüdőrákban megbetegedetteknek, a hozzátartozóiknak szervezzük, de minden érdeklődőt várunk. A terület szakértő orvosai egy 8-10 perces pergő, populáris, közérthető módon megszerkesztett előadást tartanak, látványos képi illusztrációkkal a kivetítőn. A fő témák: érdemes leszokni a tüdőrák felfedezését követően is a dohányzásról, nem kell félni a kivizsgálástól, a kíméletesebb kemoterápia, a korszerű célzott kezelések és a tüneti terápia.

A nézőtérre beülők egy halványzöld (a remény színe) feliratos (kéz a kézben a tüdőrák ellen") trikót kapnak és a rendezvény végén valóban kéz a kézben sétálunk körbe a sétaúton.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását