2024. május 14. - Bonifác

Már nem mennek messzire a nyaralók

Velence idén is tele van turistákkal, de a legtöbbjük olaszul beszél. Augusztusban, amely a nyári nyaralások, utazások csúcsidőszaka, az öreg kontinens népszerű üdülőhelyeit inkább a honi turisták lepik el.
2009. augusztus 8. szombat 14:25 - HírExtra
Az európaiak a válság miatt egyre inkább saját hazájukban nyaralnak, és ez gondot okoz a nemzetközi utazásoktól függő iparágaknak, mint például a légi közlekedésnek. És a probléma csak mélyülhet, ha valóban kitör a rettegett új influenzajárvány.

Franciaországban, amely a világ első számú turistacélpontja, júniusban 4 százalékkal csökkent a külföldi látogatók száma, és a szakemberek arra számítanak, hogy a visszaesés akár a 30 százalékot is elérheti a júliusi és augusztusi eredmények összesítésekor. Az országban a turizmus adja a GDP 6 százalékát, és az iparág számára az egyetlen reményt a belföldi turizmus jelenti az idegenforgalmi hivatal illetékese szerint.

A nyaralni vágyók most otthonukhoz közelebbi célpontokat választanak, illetve lejjebb adják igényeiket, négycsillagos helyett háromcsillagos hotelben szállnak meg, és olcsóbb repülőjegyet váltanak. A svédek, az osztrákok és az olaszok otthonukhoz közeli helyeken nyaralnak.

Az olasz szállodatulajdonosok arról számoltak be, hogy már januárban a munkahelyek 20 százaléka szűnt meg az idegenforgalmi ágazatban. Görögországban az előrejelzések szerint 19 ezer idegenforgalomhoz kötődő munkahely szűnik meg idén.

Az ágazat nem kéri a kormányokat olyan beavatkozásra, mint ahogy teszik az autógyártók, bankok, iparvállalatok esetében. Az idegenforgalmi ágazat azt mondja, sok módja van annak, hogy a kormányok segítsenek bennünket okos intézkedésekkel; az adókat inkább csökkenteni kellene, mint növelni, és az emberek ösztönözni, semmint elbátortalanítani - mondta el Geoffrey Lipman, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkárának helyettese.

Lipman szerint egyedül a légi közlekedésnek lehet szüksége segítségre, mert nagy veszteségeket szenved el, és úgy tartja szinten az utaslétszámot, hogy olcsóbb repülőjegyeket kínál. Spanyolországban, ahol a GDP 11 százaléka az idegenforgalomból származik, a kormány mentőcsomagot hagyott jóvá az ágazatnak a válság alatti megsegítésére.

Szicília elszívta a napimádó nyaralókat a spanyoloktól, és a kis Montenegró is sok turistát nyert az otthonukhoz közelebb nyaralni kívánókkal: 4 százalékkal több a látogatójuk. Drámai viszont a helyzet Horvátországban, ahol az idegenforgalomból rendszerint a GDP 15 százaléka származik, erre az évre csak 4 százalékot jósolnak.
Az idegenforgalomban a legnagyobb hiányt a britek utazási kedvének csökkenése okozza: az év első felében 20 százalékkal csökkent a brit turisták száma Svájcban, Spanyolországban 16 százalékos a visszaesés.

Az idegenforgalmi szakemberek mindenesetre optimisták, úgy gondolják, ez az ágazat tér majd először magához a válságból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását