2024. április 20. - Tivadar

MSZP: A Fidesz kisstílű támadása a Sziget ellen

Az MSZP a Sziget fesztivál elleni "kisstílű támadásnak" nevezte Ágh Péter (Fidesz) keddi közlését, miszerint rendelettel engedélyezett nagyobb zajt a kormány a Szigetnek.
2009. augusztus 11. kedd 19:51 - HírExtra
Időszakos jelleggel jelentős plusz zajkibocsátást engedélyezett a nyári fesztiválok "egy jól beazonosítható köre", de leginkább egyetlen rendezvény, a Sziget fesztivál számára a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca július 30-ai együttes rendeletében - közölte Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő kedden.

"A sajtóinformációk arról szólnak, és a tények is azt mutatják: Önök kifejezetten a Sziget fesztivál zajkibocsátása körüli évtizedes vitát próbálták így rövidre zárni" - írta Ágh Péter az egészségügyi és a környezetvédelmi miniszterhez intézett, az MTI-hez is eljuttatott írásbeli kérdésében.

Ágh Péter egyebek mellett arról érdeklődött a két tárcavezetőtől: mi indokolta, hogy rendeleti úton engedélyezzék - a Sziget fesztiválra szabva - a zajkibocsátási határértékek jelentős megnövelését, és ezzel egy időben a nappali időszakra engedélyezett zajterhelési szint kiterjesztését 23 óráig.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében a kánikula-időszak legkonzervatívabb írásbeli kérdésének nevezte a fideszes politikus közlését.

A szocialista politikus azt írta, a rendelet megalkotásával nem állt szándékában a kormánynak, hogy előnyöket biztosítson egyetlen gazdasági társaságnak sem. A célja mindösszesen annyi volt, hogy a nagy látogatottságú, akár több százezer érdeklődőt vonzó fesztiválokat - amelyek Magyarország védjegyeivé váltak - minél sikeresebben lehessen lebonyolítani - fűzte hozzá.

Úgy látja, a Sziget fesztivál már önmagában többet tett az országról kialakított képért, mint a Fidesz-kormány alatt milliárdos költségből működtetett országimázs központ.
"Ágh Péter még most sem mondható egy élemedett korú képviselőnek, de arra talán még emlékszik, hogy a Fidesz-kormány által megrendelt semmitmondó tanulmányok nem hoztak eredményt, ellenben azokkal a kulturális rendezvényekkel, melyek ellen fiatal barátunk most indított egy érthetetlen és szánalmas támadást" - írta.

Varga László véleménye szerint a Fidesz és konkrétan Ágh Péter "kisstílű támadása" a Sziget ellen tökéletesen beleillik azokba a korábbi kínos megnyilvánulásokba, amelyeknek rendszerint bocsánatkérés lett a vége. Példaként említette a fideszes Mikola Istvánnak "a szinglihordákról alkotott szánalmas és kirívóan durva mondatait".

Elborzasztó, hogy már a Fidelitas is a kulturális sokszínűség és fiatalok szórakozása ellen emel szót - vélekedett az MSZP-s képviselő, feltéve a kérdést: vajon a Fidesz kormányra kerülése esetén Magyarország fesztiváljainak és így a fiatalok kulturált szórakozásának korlátozásán fog munkálkodni?

Derce Tamás újpesti polgármester még 2006-ban kezdeményezett pert "birtokháborítás megszüntetése" ügyében a Sziget ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy "tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól". A hosszúra nyúlt per során több tanút, köztük újpesti lakókat is meghallgattak.

A IV., XV. kerületi bíróság 2008. november 13-án kihirdetett, nem jogerős ítéletében kimondta: birtokháborítást követett el a Sziget fesztivált szervező cég 2007-ben azzal, hogy a megengedett határértéknél magasabb volt a zajszint Újpesten.

Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke kedden az MTI megkeresésére elmondta: az elsőfokú ítélet ellen fellebbeztek, a másodfokú tárgyalás várhatóan idén ősszel lesz.
Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a fesztivál 2007 augusztusában birtokháborítást követett el az engedélyezett határértéket meghaladó zajkibocsátással. A bíróság a szervező céget eltiltotta a határértéket meghaladó zajkibocsátástól, és arra kötelezte, hogy annak megakadályozására hangerőszabályzó és zajszigetelő berendezéseket alkalmazzon a jövőben. A bíróság elutasította az újpesti önkormányzat keresetének azon részét, amelyben a felperes azt kérte, tiltsák el a szervezőket a 22 és reggel 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros események megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól.

Derce Tamás az MTI megkeresésére akkor azt közölte: nem az a cél, hogy a Sziget fesztivál megszűnjön, hanem az, hogy "megtalálják a legkisebb közös többszöröst", amivel mindkét fél jól jár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását