2024. május 7. - Gizella

BKV-botrány: Kocsis tudott a hatalmas végkielégítésről?

A BKV Felügyelő Bizottsága csak augusztus 17-én, rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a cég humánpolitikai igazgatójának munkaviszony-megszüntetésével kapcsolatos vizsgálatát. A HírExtra hozzájutott a belső vizsgálati anyaghoz.
2009. augusztus 13. csütörtök 10:35 - HírExtra
Szalainé végkielégítése számokban
Munka törvénykönyv szerinti végkielégítés 36 978 084 forint (9x átlagbér), Kollektív Szerződés szerinti végkielégítés 32 869 408 forint (8x átlagbér), titoktartási pénz 16 434 704 (4x átlagbér). ez összesen 86 282 194 forint. Ezzel együtt átutalásra került a 200. év augusztus-december havi prémiumának ki nem fizetett része, és a 2008. éve prémium előleg. ez együtt további 10 128 900 forint.
A BKV Belső Kontroll Igazgatóságán indított ellenőrzés tárgya Szalainé Szilágyi Eleonóra HR igazgató túlzottan magas végkielégítése, illetve a hasonló esetek feltárása volt. A vizsgálatot Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kezdeményezte.

Ami eddig is ismert volt, hogy Szalainé bére 2008. július 1-től 1 millió 182 ezer forint plusz 120 százalék prémium volt, 2009-től pedig 1 millió 241 ezer forint plusz 120 százalék prémium lett. 2008-ra 25 millió 693 ezer forintot, 2009-re pedig 8 millió 935 ezer forintot fizettek ki neki prémium címén.

A HírExtra birtokába jutott vizsgálati anyag a prémiumfizetéssel kapcsolatban kimondja, Szalainé 2007. november végén már nyugdíjas volt. Nyugdíjasként pedig nem kaphatott volna végkielégítést. Ám arról, hogy nyugdíjas jogviszonya lett Szalainé nem tájékoztatta a BKV-t. Ezért a végkielégítést megkapta.

Hibák, hibák hátán

Azt a hírt, hogy a HR igazgató saját magának utalta ki a prémiumot a vizsgálat megerősítette, majd hozzáteszi ezzel sérült a belső szabályozási rendszer így az Aláírási Szabályzat, a Humánügy Szabályzat, a Számviteli Politika valamint az Etikai Kódex vezetőkre vonatkozó elvárása.

A jelentés szerint nem világos, hogy miért kerülhetett Szalainé a birtokába az addig általa használt személyautó mindenféle térítés nélkül, úgy, hogy minden átírási költséget a cég állta. Sőt, a lakásvásárláshoz nyújtott hitelének hátralévő részletét is elengedték.

A jelentés megállapítja, hogy nem került kitöltésre az „értesítés végkielégítésről” című dokumentum, amit pedig kötelezően meg kellett volna tennie a munkáltatónak.

Kocsis tudott róla?


Legérdekesebb rész azonban Kocsis István, jelenlegi BKV vezérigazgató személyével kapcsolatos. Kocsis 2008. szeptember elején került a céghez. A nagy összegű végkielégítésekről, melyek ezen időpont előtt zajlottak ő elméletileg nem tudhatott, és felelősségre sem vonható miattuk.

Ám a BKV könyvvizsgálója, a Deloitte 2009. május 8-án a gazdasági vezérigazgató-helyettesnek címzett levélben kifejti: „a Társaság egy olyan munkavállaló részére fizetett végkielégítést, aki az aktív dolgozók listáján szerepel”. Majd javasolja, hogy a végkielégítést vizsgálják felül, a belső kontrollokat pedig erősítsék meg.

Ekkor már Kocsis volt a vezérigazgató, tehát tudnia kellett egy ilyen fontos ügyről. Megszereztük a BKV által a Deloittehoz címzett választ, melyben a BKV vezetősége minden gond nélkül kijelenti: „A Társaság jogszerűen fizetett ki 36,9 millió forint végkielégítést a jelenleg is munkavállalóként foglalkoztatott Szalainé Szilágyi Eleonóra részére”. A levél végén Kocsis István aláírása szerepel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását