2024. március 29. - Auguszta

Les Paulra emlékeznek

Világhírű zenésztársai és közeli barátai odaadással és tisztelettel adóznak a 94 évesen elhunyt világhírű gitáros, Les Paul emlékének, aki a többsávos felvételi technika és az elektromos gitárok tervezésének úttörőjeként tett szert legendás hírnevére.
2009. augusztus 14. péntek 16:23 - HírExtra
"Leo Fenderrel együtt Les Paul az elektromos gitár fejlesztésének legfontosabb alakja. Gyakorlatilag azért tanult meg gitározni, hogy így bizonyíthassa be az elektronikára vonatkozó elméleteit. Mindannyian adósai vagyunk a munkájának és a tehetségének" - mondta Keith Richards, a The Rolling Stones gitárosa.

Az 1915. június 9-én, a Wisconsin állambeli Waukeshában született Les Paul - eredeti nevén, Lester Williams Polfuss -, még gyermekkorában szeretett bele a zenélésbe, és a tökéletes hangzás elérése érdekében kezdett bele az elektromos gitár ötletének megvalósításába. A Gibson Guitar 1952-ben kezdte meg a Les Paul modell gyártását, mely később olyan sztárok védjegyévé vált, mint Al Di Meola, Pete Townshend (Who) és Jimmy Page (Led Zeppelin). "Ő volt az igazi gitárhős és a legkedvesebb lélek. Mindig is ő volt és ő is marad az inspiráció mindannyiunk számára" -emlékezett a világhírű művészre Joe Satrinai.

"Les Paul nélkül a rock and roll ma nem olyan lenne, mint ahogy mi ismerjük. A találmánya segített kitaposni az utat a zene számára, és a játéktechnikája tovább fog élni az újabb generációkban. Ő valóban a rock and roll egyik +építőköve+ volt" - nyilatkozta Terry Stewart, a Rock and Roll Hírességek Csarnokának elnöke és vezérigazgatója.

"Les Paul volt az egyik ragyogó példája annak, hogy milyen teljes is lehet egy ember élete. Vibráló és pozitív energiával teli személyiség volt. Megtisztelve érzem magam, amiért ismerhettem őt és zenélhettem is vele az évek során. Kétség kívül zseniális ember volt" - fejezte ki csodálatát Slash, a Velvet Revolver gitárosa.

A zenész az ötvenes években ismerkedett meg Mary Ford country énekesnővel. Ebben az időszakban születtek a Vaya Con Dios és a How High The Moon című hatalmas sikerű számai. A hatvanas években azonban visszavonult és a találmányainak szentelte minden idejét. "Nagyszerű feltaláló, zeneújító és csodálatos ember volt. Úttörő fejlesztései nélkül, a hangfelvételi technika és az elektromos gitár még mindig évekkel el lenne maradva. Nagyon fog hiányozni" - mondta Joan Jett amerikai rock zenész.

A 2005-ben megjelent Les Paul & Friends: American Made, World Played című lemezén a művész olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Eric Clapton, Richie Sambora és Jeff Beck. Még ugyanebben az évben a zenészt beválasztották a Nemzeti Feltaláló Hírességek Csarnokába.

"Egyrészt mélyen elszomorít Les Paul eltávozása, másrészt azonban hihetetlen hálát és tiszteletet érzek a zenei világban folytatott felbecsülhetetlen értékű munkájáért. [...] A találmányainak listája, különösen a híres Gibson modellje, egészen rendkívüli" - nyilatkozta Keith Urban ausztrál countryénekes.

Les Pault csütörtökön a New York állambeli White Plains kórházában érte a halál; tüdőgyulladástól szenvedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását