2024. április 20. - Tivadar

Az irodai levegő veszélyei

A bőrön át ózon hatol be az emberi szervezetbe az irodák levegőjéből, ami károsíthatja az egészséget is.
2009. augusztus 21. péntek 08:23 - HírExtra
Az egyes irodai gépek - például lézernyomtatók, fénymásolók - által kibocsátott gáz a bőrben található zsírokkal reakcióra lép. A keletkezett vegyületek csupán egy része kerül vissza a levegőbe, a többi a szervezetben marad, és idővel feldúsul - közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányra hivatkozva.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek közül az anyagok közül egyesek egészségkárosítóak lehetnek: bőr-, illetve légúti irritációt okozhatnak.

Armin Wisthaler, az Innsbrucki Egyetem és Charles Weschler, az amerikai New Jerseyben található Environmental and Occupational Health Sciences Institute kutatója laboratóriumi kísérletekkel és önkéntesekkel végzett tesztekkel vizsgálta az ózon útját. Irodai helyiségekre jellemző ózonkoncentrációkkal dolgoztak, a kísérletben használt "iroda" alapterülete harminc négyzetméter volt.

A bőrrel érintkező ózon nagy része a szkvalén nevű vegyülettel reagált, amely a bőrzsír tizenkét százalékát teszi ki - állapították meg. Az eközben keletkező szénvegyületek között öt olyan is van, amelyet eddig nem mutattak ki a bőrben.

Az ózonmolekulák három oxigénatomból állnak. A magas koncentrációban klórszerűen szúrós szagú gáz irritálja a légutakat. Egy irodában ücsörögve hamar hozzászokik az ember a szaghoz, és a továbbiakban már nem érzékeli. A régebbi fénymásolók és lézernyomtatók gyakran termelnek ózont, ilyen gépeket ezért nem ajánlott szellőzetlen helyiségekben használni - tanácsolják a szakértők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását