2024. március 29. - Auguszta

Öngyilkos bolygó?

Hatalmas "öngyilkos" bolygót fedeztek fel csillagászok; a Jupiternél tízszer nagyobb bolygó a Naprendszeren kívül van, mintegy 325 fényévre Földünktől.
2009. augusztus 27. csütörtök 07:50 - HírExtra
A furcsa, izzó bolygó olyan közel van csillagához és olyan nagy, hogy hatalmas plazmahullámokat idéz elő a csillagon. Ezek az erős hullámok elgörbítik a bolygó csillag körüli pályáját. Ennek az eredménye egy "haláltangó", amelynek során a bolygó spirálisan hullik majd bele a csillagba.

Ez a halál azonban még hosszú lesz. A felfedezőiről WASP-18b-nek elnevezett exobolygó - Naprendszeren kívüli bolygó - valószínűleg még millió évekig élhet - közölte felfedezője, Coel Hellier, az angliai Keele-i Egyetem asztrofizikusa. Hellier leírása az öngyilkos bolygóról, amelyet nagyon ritkán fedeznek fel, a Nature tudományos szaklap csütörtökön megjelent számában olvasható.

"Ezeknek a hullámoknak a keltésével okozza a bolygó a saját halálát" - mondta Hellier.
A csillagot WASP-18-nak nevezték el, a bolygót WASP-18b-nek arról a csillagász kutatócsoportról (Wide Angle Search for Planets), amely megtalálta.

A bolygó a Főnix csillagképben van, 325 fényévre a Földtől. (A fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz. Egy fényév 9,4605 billió kilométer.) A bolygó 3 millió kilométerre van csillagától, ez a Föld és a Nap közötti távolság egyötvened része. Emiatt a bolygó hőmérséklete 2100 Celsius-fok.

Gondoljunk arra, miként befolyásolja a távoli Hold tömegvonzása a Föld óceánjain naponta kétszer az árapályt. E furcsa bolygó hatása csillagára ezerszer nagyobb - magyarázta Hellier.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását