2024. május 13. - Szervác, Imola

A mellrák ellenszere hatásos bőrrák ellen

A halálozások okai között a bőrrák az ötödik helyen áll. Rendkívül sok fajtája van és a legtöbb halálos. Felismerése nagyon nehéz, ugyanis hasonlít az anyajegyekhez, májfoltokhoz, illetve abból is kialakulhat. Most egy kutatás során felismerték, hogy a mellrák ellenszere hatásos lehet a bőrrák ellen is.
2009. szeptember 4. péntek 08:09 - Kanizsai Ádám
Kutatók az Egyesült Államokban széles körű kutatást végeznek a lapatinib (Tyverb gyógyszer) nevű gógyászati anyag hatásairól. Reménykednek, hogy a vizsgálat bebizonyítja: az anyag alkalmas a rosszindulatú bőrrák kezelésére.

"Maga a gyógyszer nem újdonság. Már régóta tanulmányozzák a hatásait. Nemcsak a mellrák kezelésében, hanem egyéb daganatos betegségeknél is alkalmazzák" - mondta el a HírExtra megkeresésére Dr. Köves István, az Országos Onkológiai Intézet Általános és Mellkassebészeti Osztályának vezetője.

Ha kísérlet sikeres, akkor körülbelül a rosszindulatú rákos elváltozások 20 százalékát lehet majd gyógyítani vele. Egyébként Angliában minden évben több, mint 10,000 bőrrákos beteget diagnosztizálnak, ebből 2000 rendre meg is hal.

Ha korán észreveszik a betegséget, azaz még nincs előrehaladott állapotban, jó eredményeket lehet elérni műtéttel ás kemo-, vagy rádióterápiával. Amikor előrehaladott állapotban van, akkor viszont gyakran nem "felel" a kezelésekre.

A vizsgálatba kerültek súlyos bőrrákos páciensek. Bizonyos genetikai mutációk jól válaszoltak a gyógyszer hatásaira.

Genetika

A tanulmány során a kutatók felfedeztek tizenhat új olyan mutációt, mely a rosszindulatú bőrrákok különböző formáiban gyakran fellelhető. Az egyik közülük az ilyen jellegű megbetegedések tizenkilenc százalékban megtalálható.

Ezt az általánosnak nevezhető mutációt ERBB4-nek, illetve HER4-nek nevezik. Ez a kóros elváltozás a tüdőrák egyik jellemzője is, és hatásosan kezelhető a lapatinib tartalmú készítménnyel. A NHGRI nevű nemzetközi genetikai kutatószervezet fedezte fel, hogy laboratóriumi körülmények között a lapatinib megakadályozza a bőrrák
növekedését.

"Korábban is folytak már tanulmányok ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A lényeg, hogy a gyógyszerek a daganat növekedési faktorainak hatását csökkentik. De ez csak egy részterület. Például a lapatinib tartalmú készítmények is csupán a mellrákos betegségek 15 százalékában nyújtanak valós eredményeket" - magyarázza Köves. 

Új szemlélet

A tanulmány teljesen új távlatokat nyithat a rákkutatásban. Aszerint is lehet a rák egyes fajtáit megkülönböztetni, hogy melyik genetikai állomány módosult. Ha ezeket felfedezik a betegnél, akkor a probléma területre fókuszáló, mondhatni személyreszabott kezelést lehet alkalmazni.

Annak ellenére, hogy a halálos betegség gyakran a test legkülönbözőbb pontjait támadja meg, gyakran egy tőröl fakad és azonos genetikai eltérések következménye.

Mi a közös egyes rákos betegségekben

Yardena Samuels csapata vizsgálta az úgynevezett protein tyronise kináz (PTK) géncsaládot is a vérben és a tumorokban azokban a páciensekben, akik bőrrákosak. Azt már tudjuk, hogy a PTK számos rákbetegségben szenvedőnél felfedezhető.  

A jelenlegi tanulmány során huszonkilenc résztvevőből tizenkilencben analizálták a PTK mutációt, de ezek közül csak hármat ismernek tüzetesebben. Később egy nagyobb kutatást végeznek hetvenkilenc beteggel.

Egy a tizenkilenc mutációból, mely az RBB4 génben található, elég sűrűn (19 százalékban) fordult elő a rákos betegeknél. Az RBB4 elváltozásai továbbá a tüdőben keletkező, az agyi és gyomortáji tumorok megjelenéséért is felelősek.

Lehetőség

Két másik PTK gén, az FLT1 és a PTK2B a bőrrákos elváltozások 10 százalékában  mutálódott. Ezek lehetnek a gyógyszer célpontjai.

Eric Green, a NHGRI tudósa elmondta, nagyon fontos a kutatások szempontjából, hogy önként jelentkező betegeket találjanak a továbbiakban is. Így jobban, pontosabb fel lehet deríteni az elváltozások valódi okát és lehet kezelést, megoldást találni.

"Valóban roppant mód fontos a betegek hozzájárulása. Nélkülük valójában szinte semmilyen eredményt nem lehetne felmutatni. Jelenleg nálunk is van körülbelül 30 olyan beteg, akiken hasonló vizsgálatok folynak" - mondta Köves.   
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását