2024. május 18. - Erik, Alexandra

Obama rájött, hogy csak egy az út

"A civakodás, a játszmák ideje véget ért, eljött a cselekvés időszaka" - mondta Barack Obama amerikai elnök szerda este a kongresszus két házának rendkívüli, összevont ülésén, azt sürgetve, hogy mindkét párt legjobb ötleteit egyesítve kell végrehajtani az egészségügy reformját.
2009. szeptember 10. csütörtök 08:56 - HírExtra
"Meg kell mutatnunk az amerikai népnek, hogy még képesek vagyunk megtenni azt, amiért ideküldtek bennünket" - szólt az amerikai törvényhozás tagjaihoz. Obama a Republikánus Pártnak az átfogó egészségügyi reformmal szembeni csaknem egységes elutasítása és a Demokrata Párt mély megosztottsága közepette mondta el beszédét a szenátus és a képviselőház tagjai előtt.

Számára döntő fontosságú, hogyan alakul az egészségügy reformja, melynek végrehajtását elnöksége első számú belpolitikai feladatává tette. Az egészségügyi reform sikere vagy kudarca rányomhatja bélyegét elnöksége hátralevő részére és döntő kihatással lehet a jövő évi kongresszusi választásokra. Az elnök - a reformról szóló utolsó nagy tárgyalássorozat előtt - ismét kísérletet tett a kétpárti egyetértés kialakítására. "Nem én vagyok az első elnök, aki ezzel az üggyel foglalkozik, de eltökéltem, hogy én leszek az utolsó" - jelentette ki; szavait vastaps fogadta.

Az alsó- és felsőház együttes ülésén - amelyet az elnökök hagyományosan az országértékelő beszéd elmondására használnak fel - hangsúlyozta: legfőbb célja egy olyan reform elindítása, amely elérhető biztosítást nyújt majd annak a 46 millió amerikainak, a népesség 15 százalékának, amely nem rendelkezik ilyennel. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország a világon, amelynek nincsen általános egészségbiztosítási rendszere.

Obama arról beszélt, hogy 80 százalékban ugyan egyetértés van arról, minek kell szerepelnie az új törvényben, de az őszinte vita helyett félelemkeltési taktikák jelentek meg és ideológiai vetélkedés történt, ami nem nyújt reményt a kompromisszumra. A republikánusok által emlegetett egyik ellenérv kapcsán leszögezte: a tervezett új rendszerben nem kényszerítenének senkit arra, hogy feladja jelenlegi biztosítását, orvosát.

Kijelentette, hogy nem fogadja el megoldásnak a fennálló rendszert és nem fogja az időt azokra pazarolni, akik úgy kalkulálnak, hogy jobb leszavazni a reformot, mint támogatni. Elemzők szerint ezzel burkoltan azt jelezte: szükség esetén a republikánusok támogatása nélkül is elfogadtatja tervét a demokrata többségű kongresszussal. Obama háromnegyed órás beszédében megerősítette: támogatja az állami biztosítás tervét. Az ellenzéki republikánusok éppen ezt támadják leginkább, mondván, ez sérti a magánbiztosítók érdekeit, és a kormány rá akarja tenni a kezét az egészségügyre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását