2024. április 16. - Csongor

Mi lesz a honatyák fizetésével?

A költségtérítés átláthatóságának kijátszása egyelőre sikerült a honatyáknak, ám Seres Mária nem hagyta annyiban a dolgot és tovább üti vasat. A HírExtrának elmondta azt is, indulni fog az országgyűlési választásokon.
2009. szeptember 11. péntek 12:39 - Pénzes Dávid
Az országgyűlési képviselők költségtérítése körül súlyos ellentmondások vannak, melyet a társadalom nagy része jól ismer. Ezért gyűlhetett össze Seres Mária kezdeményezésére 605 ezer aláírás a népszavazási kezdeményezés kapcsán, mely ezt a kérdést szerette volna megoldani. De csak volna.

Ügyes átverés


Az eredeti kérdés
Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat választókerületi pótlék és lakhatási támogatás?
A honatyák ugyanis a népszavazás előtt Göndör István szocialista képviselő kezdeményezésére módosították a törvényt. A módosítás persze nem az átláthatóság felé mozdult el: éppen ellenkezőleg. A törvény csupán átírta a költségtérítés nevét, választókerületi pótlékra meg lakhatási támogatásra, de gyakorlatilag nem változott. Azaz mégis: egy állítólagos „figyelmetlenség” okán a módosított majd elfogadott jogszabály miatt az eddigieknél többet kapnak kézhez a Tisztelt Ház képviselői, mint ezelőtt. De ezt majd korrigálni fogják. Higgyünk nekik.

Ám Seres Mária addig sem pihen. A Civil Mozgalom vezetője pénteken 386 levelet (minden képviselőnek névre szólóan) ad át a Képviselő Házban a frakciók képviselőinek. Mellé bemutat közel húszezer aláírást is, hogy levelének nyomatékot adjon.

A levélben az áll, hogy az őszi ülésszakon hozzanak egyetértő határozatot a népszavazás elrendeléséről az ügyben. A dolgot valahogy tisztázni kell, hiszen az eredeti kérdést minden valószínűségel nem lehet népszavazásra bocsátani, ám az ügy ezzel nincsen elintézve. A honatyáknak dönteniük kell, hogy elmismásolják-e a dolgot, vagy a népakarattal megegyezően tisztességes jogszabály-módosítást indítványoznak saját fizetésük megállapítására.

Három párt átveszi


Seres Mária a HírExtra megkeresésére elmondta, három párt jelezte, hogy átveszi a leveleket, és eljuttatja a frakciótagoknak. Az MDF és az SZDSZ nem veszi át a leveleket. A Demokrata Fórum már nem frakció, ezért már szervezetten nem tudják átvenni, az SZDSZ pedig éppen abban az időpontban tart frakcióülést, így nincs, aki átvehesse. Seres Mária elmondta, az MSZP, a Fidesz, és a KDNP képviselői felajánlották, hogy külön konzultációra is hajlandóak vele az ügyben.

Arra a kérdésre, miszerint milyen hatást vár a levéltől, Seres Mária azt mondta, szeretné megtörni a frakciófegyelmet. A frakciók biztosan nagyon határozott véleménnyel lesznek az ügyről, azt fogják mondani, az új törvény megoldást nyújt rá így nemmel fognak szavazni – véli Seres. Ám úgy látja, sokkal korrektebb dolog lenne azt mondani – látva a több mint hatszázezer aláírást – hogy kérdezzük meg a választót.

„Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan képviselő, aki saját választóját látja meg az ügy és a kezdeményezés mögött, mint a frakciót” – mondja Seres.

Amennyiben a képviselők nem állnak a népszavazás mellé, és a törvényt sem úgy módosítják, ahogy a népakarat szeretné, az ügynek egyelőre vége lesz, Seres Mária már nem tud többet tenni. Azt azonban határozottan megígérte, egyfajta civil kontrolt szeretne elérni a Parlament felett, folyamatos jelenlétet, hiszen amint az utóbbi hónapokban tapasztalta, óriási erre az igény.

Nekimennek a választásoknak


A Seres Mária által életre hívott Civil Mozgalom indulni fog az országgyűlési választásokon, erősítette meg az alapító. Más pártokkal nem kívánnak együttműködni, hiszen mint Seres Mária fogalmaz, „jelen pillanatban annyira eltérünk minden egyéb szervezettől, hogy nem annak van itt az ideje, hogy politikai alkukat kezdeményezzünk.”

Jelenleg építik a saját hálózatukat, ami elmondása szerint nem is olyan nehéz dolog, hiszen azt a hatszázezer aláírót kell elérniük, akik eddig is támogatták őket. Ez egy önálló és ütőképes erő, ami a civil szférát próbálja összefogni, mondja. Seres úgy látja, jelen pillanatban a civil szervezetek többsége valamely politikai szervezet holdudvara, azaz nem független. „A mi civil mozgalmunkra senki nem mondhatja, hogy bárki hátulról irányítja” – teszi hozzá.

Hétfő

A népszavazási kezdeményezésről szóló kérdést a legelső parlamenti ülésnapon – jövő hétfőn – bocsájtják újra szavazásra. Akkor majd kiderül kiket is képviselnek a tisztelt honatyák. Ám tudni kell, hogy az Alkotmányügyi bizottság szerdán egyhangúan támogatta, hogy ne legyen népszavazás ebben a kérdésben...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Buboca
2009. szeptember 12. 16:35
Valaki világosítson már fel arról, hogy mi a jófene kerül egy népszavazásban 2-4 milliárdba!!! Tételesen, fillérről fillérre. Mert leginkább ez szokott ebben a banánköztársaságban a népakarat kifejezésének legfőbb gátja lenni. A választási rendszer infrastruktúrája adott, munkatársaik pedig két szavazás között is kapnak fizetést. A szavazóhelyiségek általában állami iskolák szoktak lenni, tehát egy fillérbe nem kerülnek. A "civil"szavazatszámlálók 99%-a szerintem nem azért a piti egy-két ezer forintos tiszteletdíjért csinálja az egészet. De, ha mégis ez kerülne milliárdokba, szerintem minden településen találnának olyan önkénteseket, akik a jó ügy érdekében ingyen is rászánnának egy napot. Úgyhogy, a "milliárdokba kerül egy népszavazás" című kopott lemez igencsak süket duma.
Ervin Egon
2009. szeptember 11. 22:49
tegyük hoozá, egy-egy iyen seres féle hobbi-népszavazás legalább kettő, legfeljabb négy milliárd forintjába kerül az amúgy is jócskán eladósodott országnak. persze tény: vérlázító, amit kedves vezetőink kts-elszámolás címén művelnek.
gizimama
2009. szeptember 11. 12:53
nem népszavazás kell, hanem tisztességes magatartás a saját fizetésükkel kapcsolatban. Mert ahogy most kitalálták az minden csak nem tisztességes.

Jenő: a bal is aljas, 7 év alatt elloptak mindent
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását