2024. május 18. - Erik, Alexandra

A nikotin és a kellemes emlékek

Bizonyos helyzetekben - étkezések után, baráti társaságban - az egykori dohányosok erősen vágyódnak egy szál cigaretta után. Amerikai kutatók most megfejtették ennek az okát.
2009. szeptember 14. hétfő 14:11 - HírExtra
A nikotin a dopamin nevű hírvivőanyag segítségével gondoskodik arról, hogy az emberek a dohányzásról kellemes emlékeket raktározzanak el. Erre úgy jöttek rá a houstoni Baylor Orvosi Főiskola idegkutatói, hogy egereket engedtek egy járatrendszerbe, amelynek egyik részén nikotin várta az állatokat, egy másik fertályon pedig sóoldat. Az egerek a kísérlet folyamán az elvárásoknak megfelelően a nikotinkamrát részesítették előnyben.

A kutatók ezután elemezték az egéragy emlékekért felelős régiójának, a hippocampusnak az aktivitását, és rájöttek a jelenség okára is: az agyi aktivitás drasztikusan megváltozott a nikotin hatására - olvasható az osztrák televízió honlapjának tudományos részlegén (www.science.orf.at).

A sóoldathoz képest a nikotin olykor akár 200 százalékkal is megerősítette az idegi összeköttetéseket, márpedig az idegsejtek közötti kapcsolat ilyen mértékű fokozásán alapul az új emlékek kialakulása. A folyamat elindulásáért az agy jutalomközpontjai voltak felelősek, amelyek a dopamin hírvivőanyag segítségével jelet bocsátottak ki. Úgy tűnik, hogy ez az úgynevezett neurotranszmitter központi szerepet tölt be az emlékek elraktározásában.

Az új ismeretek nem csupán a dohányosok számára érdekesek, hanem a kóros emlékezetkieséssel jellemezhető betegségek - mint az Alzheimer-kór - és a dopaminháztartás zavarával járó bajok - így a Parkinson-kór - kutatásához is hozzájárulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását