2024. április 18. - Andrea, Ilma

A kardszárnyú delfinek veszte

A kardszárnyú delfin az óceánok táplálékpiramisának csúcsán helyezkedik el, gyakorlatilag nincs természetes ellensége.
2009. szeptember 17. csütörtök 18:23 - HírExtra
John Ford, a vancouveri Britisch Columbia Egyetem kutatója kollégáival együtt összehasonlította a kardszárnyú delfin (Orcinus orca) állományadatait a királylazacéival (Oncorhynchus tshawytscha). E halak a fekete-fehér cetek egyes csoportjainak kedvenc csemegéjét képezik. A vizsgálat alapján körvonalazódó irányzat negyed évszázada, tartósan jellemzi a két állatcsoportot: a cetek állományának alakulása követi a lazacpopulációk ingadozásait - számoltak be a kutatók eredményeikről a londoni Royal Society Biology Letters című folyóiratában a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de) szerint.

A gyilkos bálnának is nevezett ceteket vadászterületük alapján három csoportba sorolják. Egyikük vándorol, a másik a partokhoz közeli "védett területén" vadászik, a harmadik pedig a nyílt tengert részesíti előnyben. A kutatók két "állandó lakhelyű", partközeli állományt vizsgáltak Kanada és Észak-Amerika partjainál. Megállapították, hogy a cetek jobban függnek egy bizonyos táplálékforrástól, nevezetesen a királylazactól, mint azt korábban feltételezték.

Régóta ismert tény, hogy a kardszárnyú delfin kedvence a lazac, de eddig azt hitték a kutatók, hogy a hal állománycsökkenése esetén a hatalmas ragadozó gond nélkül áttér más zsákmányállatokra. Az új eredmények egyértelművé teszik, hogy nem ez a helyzet.
A királylazacot a túlhalászás veszélyezteti, és így közvetetten a kardszárnyú delfint is: a cetek végső soron bele is pusztulhatnak a táplálékhiány következményeibe - írták a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását