2024. április 19. - Emma

Az EMFESZ tartja egyensúlyban a magyar gázkereskedelmi piacot

Az EMFESZ tartja egyensúlyban a magyar földgáz-kereskedelmi piacot azzal, hogy bár a RoszUkrEnergo (RUE) nevű orosz-ukrán céggel 2015-igy érvényes gázszállítási szerződése van, jelenleg mégsem a RUE-tól kapja a gázt, hanem a belföldi piacon vásárolja meg - mondta Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
2009. szeptember 18. péntek 10:46 - HírExtra
Az ügyvezető igazgató magyarázatként hozzáfűzte: jelenleg kínálat van a piacon a válság miatt csökkenő felhasználás miatt. Azok a kereskedők pedig, akiknek a szerződése "take-or-pay" típusú - azaz akkor is fizetniük kell az eladónak, ha nincs szükségük a gázra - most jól járnak azzal, hogy az EMFESZ évi közel 3 milliárd köbméteres igényét kielégíthetik. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy mindent a fogyasztó fizet meg, így a take-or-pay költségét is.

A kínálati piacon a jelentős mennyiségű többlet földgáz azt is jelenti - mondta Góczi István -, hogy az EMFESZ beszerzési lehetőségei egyáltalán nem romlottak, és tartani tudják azt a 8 százalékos lakossági árkedvezményt, amit még 2007-ben vezettek be. Korábban a közüzemi árhoz képest határozták meg a kedvezmény mértékét, 2009 július elejétől - a teljes piacnyitás időpontjától - a kisfogyasztókat kötelezően ellátó egyetemes szolgáltatói árhoz viszonyítottan alacsonyabb az EMFESZ által szállított gáz ára.

A társaság célja a lakossági piacon a 20 százalékos részesedés elérése. Jelenleg mintegy százezer lakossági ügyfele van az EMFESZ-nek. A gázkereskedő tavaly indította el kis- és középvállalati, valamint az önkormányzati és intézményi gázszolgáltatását, és az egész piacot tekintve célja a 20-25 százalékos piaci rész elérése.

A 2015-ig szóló gázszállítási szerződés alapján akkor várható ismét szállítás, ha a RUE tulajdonosai - az orosz Gazprom és Dimitrij Firtas ukrán üzletember - közötti vitát lezárják. A tárgyalások folynak - mondta Góczi István.

Az EMFESZ tulajdonlásával kapcsolatos vitákról pedig az ügyvezető igazgató mindössze annyit mondott: "az EMFESZ ezekben nem vesz részt, és nem is kíván részt venni". Annyit hozzáfűzött, hogy a korábbi tulajdonos, a ciprusi Mabofi Holdings 30 százalékos dollár alapú kamat vállalását akarta "rákényszeríteni" a menedzsmentre a RUE felé fennálló tartozás után.

Az EMFESZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarország orosz földgázzal való ellátása teljes mértékben biztosított, akárki is a közvetítő kereskedő. Kifejtette: "Ezért Magyarországon globális gázellátási probléma nincs és nem lesz".

Szakértők úgy vélekednek, hogy az orosz eredetű gáz az eladó Gazprommal egyeztetve érkezik a magyar piacra.

Góczi István megjegyezte, hogy "harc folyik a piacért", olyan nagy a túlkínálat, hogy az ausztriai Baumgarten felől 30 százalékban már észak-európai földgáz is érkezik a magyar piacra. Az északi határon a gáz nyári spot ára 1.000 köbméterenként 170 dollár körül volt - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

A válság miatt azonban a gázkereskedők is nehezebb helyzetbe kerültek. Az EMFESZ-nek is több fogyasztója tartozik, például a Piszke Papír és a Salgótarjáni Öblösüveggyár régóta nem tud fizetni. Összességében a társaság kintlévőségei elérik az árbevétel 10-12 százalékát. Ennek ellenére az EMFESZ gazdálkodása szilárd, a társaságnak semmilyen likviditási problémája nincs.

Az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló mennyiségű földgázt értékesít az EMFESZ, és idei árbevétele is a múlt évihez hasonlóan, várhatóan 230 milliárd forint körül alakul. Tavaly ugyan meghaladta a hét milliárd forintot az adózott nyereség, az idén azonban nullszaldó körüli gazdálkodással és ezzel együtt is kiegyensúlyozott, stabil üzletmenettel számol az EMFESZ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását