2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Eltitkolt fizetések az MTV-nél

A Magyar Televízió ugyan nyilvánosságra hozta vezetőinek fizetését, ám nem mindenkiét. A HírExtra viszont birtokába jutott számos magas beosztású dolgozó járandóságának és juttatásának.
2009. szeptember 18. péntek 07:45 - HírExtra
Az állami cégek vezetőinek fizetése szeptember 15-től kezdve kötelezően nyilvános. Számtalan cég be is tartotta az erre vonatkozó jogszabályt. A Magyar Televízió azonban csak hellyel-közzel tette ezt meg. Az elnök (valójában alelnök), a műsorigazgató és hat főszerkesztő fizetését tették nyilvánossá, valamint megtudhatjuk a felügyelő bizottság tagjainak javadalmazását.

A HírExtra azonban birtokába jutott több vezető beosztásban dolgozó fizetéséhez, akik szintén állami pénzt tehetnek zsebre. Ezzel természetesen nincsen semmi gond, elméletileg. Gyakorlatilag viszont olyan számokat és furcsaságokat találhatunk benne, ami már megütheti az ingerküszöbünket.

Rudi

Kell Rudi
Medveczky Balázs, alelnök szerint az MTV alapvető érdeke, hogy Rudi Zoltán a közszolgálati televíziózásban szerzett 20 éves tudását és gyakorlatát, felsővezetői, köztük 4 éves elnöki tapasztalatát, és az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségében betöltött igazgatósági tagságát hasznosítsa a Magyar Televízió érdekében."
Itt van rögtön Rudi Zoltán esete. Ő volt négy évig az MTV elnöke. (Az egyetlen, aki kitöltötte teljes elnöki mandátumát). Miután 2008-ban nem választották újra az addig alatta dolgozó alelnök Medveczky Balázs (aki azóta is az elnöki jogkört gyakorolja) kitalált számára egy posztot és a tévénél marasztalta.

A stratégiatervezési és kommunikációs igazgatóság a rossznyelvek szerint azért jött létre, hogy Rudi továbbra is ott dolgozhasson. A hivatalos indoklás szerint az új igazgatóság (mely miatt az MTV szervezeti és működési szabályzatát is módosítani kellett) feladata, hogy „kidolgozza a közszolgálati médiavállalat fejlesztési terveit, továbbá az összehangolt intézményi és üzleti kommunikációs stratégiát, illetve az MTV nemzetközi kapcsolatait fejlessze.”

Ennek élére került 2008. március 5-én Rudi Zoltán. Fizetése 2 100 000 forint. Pontosan annyi, amennyi az elnöki jogkörben dolgozó alelnöknek. De nemcsak a fizetése ugyanannyi. A HírExtra birtokába került dokumentum szerint minden juttatásban egyenlő az elnökkel. Sőt, egy ügyben még több is.

Kellemes élet

Rudi Zoltán korlátlanul használhatja az MTV-től kapott gépkocsiját, ahogy Medveczky Balázs is. Éppen úgy határozatlan szerződést kötöttek vele, mint Medveczkyvel és éppen hat hónapnyi felmondási időt kell kitöltsön, ha meg szeretnének válni tőle, mint az elnök esetében. Végkielégítésként tizenkét hónapnyi pénzt kaphat (25,2 millió forintot) amit megfejelhet további tizenkét hónapnyi pénzzel titoktartásáért cserébe. Összesen tehát 50 millió forint ütheti a markát, ha megválnak tőle.

Az már csak hab a tortán (bár sokan örülnénk egy ilyen habnak), hogy mobiltelefonálását korlátlan mértékben állja a cég. Pardon: az adófizető polgárok. Ugyan az elnök négyhavi prémiumra tarthat igényt, amikor elfogadják az éves mérleget, ám Rudi ezzel szemben az EBU ügyekben kap teljes költségtérítést. (A volt elnök az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségében igazgatósági tag.)

Az elnök fizetésének nagyságát még csak-csak megértjük, ám az rejtély, hogy Rudi Zoltán egyszerű igazgatóként miért kap pontosan ugyanannyit, mint a tévé vezére?

Ismerősök

Érdekes dolog az is, hogy Rudi könyvelőjének két lánya is az MTV-nél dolgozik. Adamik Ágnes és Adamik Judit Katalin is komoly fizetéseket vesz föl. Ágnes a ’Székház projekt’ vezetőjeként havi egymilliót kap, valamint 100 ezer forintot gépkocsihasználatra és 30 500 forintot mobilhasználatra.

Adamik Judit Katalin véletlenül az új igazgatóságon dolgozik Rudi keze alá, mint kiemelt projektvezető. Ezért a munkáért 1,1 millió forintot kap tőlünk, adófizetőktől. Ő gépkocsira már nem kap térítést, ám a havi 30 500 forintos mobiltelefon számláját azért mi álljuk. Reméljük, megéri.

A történetet folytatjuk…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását