2024. április 25. - Márk

Ki a ludas? A ludak?

Egyre kevesebb északi-sarki örvös lúd vándorol el télen a melegebb, déli területek felé, ugyanis a globális felmelegedés hatására fokozatosan enyhülő sarkvidéki telek, inkább "otthon maradásra" csábítják őket.
2009. szeptember 19. szombat 13:33 - HírExtra
Az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) tanulmánya szerint az örvös ludak mintegy 30 százaléka töltötte a telet Alaszkában, ahelyett, hogy a melegebb Mexikóba vándorolt volna. Egészen mostanáig a hideg hónapok beköszöntével a madarak több mint 90 százaléka "vette az irányt" dél felé - olvasható a BBC hírszolgálatának internetes oldalán.

Az Arctic című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint, a madarak "otthon maradása" egybevág az Északi-Csendes-óceán és a Bering-tenger felmelegedésével. "Mindez arra utal, hogy alaposan megváltoztak a környezeti feltételek az egyik legdélebben telelő liba populáció számára" - mondta a tanulmány vezető szerzője, David Ward, az USGS Alaszkai Tudományos Központjának kutatója.

Míg az 1977 előtti adatok szerint, a latinul Branta bernicla névre hallgató madarak közül csupán kevesebb mint háromezer maradt a téli hónapokra is Alaszkában, addig ez az arány mára 40 ezerre nőtt. Míg az 1976 óta bekövetkezett éghajlati változások tengeri fajokra, így a halakra és a fókákra gyakorolt hatásáról kiváló dokumentációk készültek, addig az olyan tölcsértorkolati fajokról, mint a ludak, nincsenek feljegyzések.

"Tanulmányunk szerint az Alaszkai-félszigeten telelő lúd populáció megnövekedése ehhez az éghajlati változáshoz vezethető vissza" - mondta a szakértő, akinek véleménye szerint, a felmelegedés összefüggésben áll annak a tengerifű félének a virágzásával, amely a madarak elsőszámú táplálékát jelenti a párzási időszak elmúltával. A magasabb levegő- és vízhőmérséklet miatt ugyanis csökken a tengeri jég térfogata, ez pedig kedvez a tengerifű virágzásnak.

"A téli időszakban a megfelelő mennyiségű tengerifűhöz való zavartalan hozzáférés biztosítja a faj túlélését" - mondta. A kutatók szerint a jövőben növekedni fog az Alaszkában telelő szárnyasok aránya, ugyanis a további felmelegedés miatt csökkeni fog a tengeri jég mennyisége a vidéken. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az "otthon maradók" igencsak kockázatos vállalkozásba kezdtek, hiszen egy hirtelen érkező fagy akár halálos is lehet számukra, illetve az egyre nagyobb számban Alaszkában telelő madarak a faj fennmaradását is veszélyeztetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását