2019. március 19. - József, Bánk

Egyre több gyermeteg bűntett

Magyarországon rohamosan nő a gyermekek és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. A háttérben senki sem tudja mi áll valójában. Amíg ezekre nem derül fény pontosan és nem lehet megakadályozni őket, nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Azaz kellene.
2009. szeptember 23. szerda 08:06 - Kanizsai Ádám
Szeptember 21-én fiatalok Szombathelyen buszokat rongáltak meg csúzlival. Közel másfél milliós kárt okoztak, melyet a szülőknek kell majd megfizetni. Összesen öt busz ablakát törték be. Az ilyen, és ennél durvább bűncselekmények száma is egyre gyakoribb az országban. A HírExtra utána járt az adatoknak és a miérteknek.

A gyermek- és fiatalkorúak a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint
A magyar büntetőjog szerint gyermekkorú az, aki a cselekmény elkövetésekor a 14. életévét még nem töltötte be. (1961-ig ez a korhatár a 12. életév volt!)

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) 22. § a. pontja szerint:

„A büntethetőséget kizárja: a gyermekkor…”

A Btk. 23. §-a kimondja, hogy:

„Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.”

A Btk. 108. §-a pedig kimondja, hogy:

(1) „A fiatalkorúval szemben alkalmazott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjék, és a társadalom hasznos tagjává váljék.”

(2) „Büntetést akkor kell kiszabni, ha intézkedés alkalmazása nem célravezető.”

(3) „Szabadságelvonással járó intézkedést alkalmazni vagy büntetést kiszabni csak akkor lehet, ha az intézkedés vagy a büntetés célja más módon nem érhető el.”
Csak egy-egy súlyos bűneset kapcsán – gyerekek brutális állatkínzása, tanárok elleni testi sértés, akár iskolatársak emberölése – tudatosul valóban az emberben a kérdés súlyossága. Mivel nincs régi hagyománya a gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett bűnesetek felderítésének, így a téma megbízhatónak vélt statisztikai adatai is rejthetnek hiányosságokat.

Látencia okai

Több ok lehet, amiért az általuk elkövetett bűncselekmények nem kerülnek nyilvánosság elé, vagy nem szerez tudomást róluk a rendőrség.

- A sértettek az elkövető életkorát sejtvén, illetve hogy a személy nem büntethető, csak a legritkább esetben tesznek feljelentést.

- az oktatási intézmények gyakran „belügyként” kezelik a történteket, mondván ne essen csorba az iskola hírnevén.

- az ismeretlen tettesek által elkövetett bűncselekmények hátterében is rengeteg fiatal- és gyermekkorú van, a sértettek ugyanis fel sem merik tételezni, hogy az elkövető ilyen fiatal lehet.

Statisztikák


A bűnelkövetők száma némely periódusban csökken, a többiben nő, ám egyre nagyobb fokú brutalitás jellemzi. Az utóbbi három év azonban fokozatosan emelkedő számokat mutat. A 14 év alattiak közül ezerből kettő, a 14-18 év közöttiekből pedig százból kettő vét a törvény ellen.

2007-ben csak a fővárosban, a fiatalkorúak több mint ezer bűncselekményt követtek el. Ezek közel fele lopás és betöréses lopás volt. A megszerzett pénzt a fiatalok a tapasztalatok szerint szórakozásra, alkoholra, kábítószerre költik.

Ebben az évben 14,296 kiskorú bűnözőt értek tetten az egész ország területén. Az összbűnözésnek a 18 év alattiak a 12,3 százalékát követték el. A fiatalkorú tettesek száma az 1998-as adatokhoz képest - a 2003-as évet leszámítva - a legjobb mutató. Így van ez a kiskorúak esetében is: 2007-ben az utóbbi tíz év legjobb "száma" volt - olvasható kiemelve az ORFK honlapján. Ez magában csak egy adat. Azonban ha megnézzük a csökkenő gyermek és fiatalkorúak számát (1994-2003 között ez -7 százalékot jelentett) akkor nem túl jó a tendencia.

2008-ban több mint 11 ezer esetben követtek el gyermekek illetve fiatalkorúak bűntettet.
„Ugyan úgy, ahogy a felnőttek élete is, az övék is egyre stesszesebb, egyre jobban felgyorsul, egyre több mindent szeretnének kevesebb idő alatt elérni, megvalósítani. Ez ugyanúgy a gyermekek életében is megmutatkozik. Olyan tényezők érik őket – még a szülők által is -, melyek korábban nem voltak jellemzőek. Ezáltal valahol indokolt, hogy le kell vezetniük a stresszt” – nyilatkozta Czégényi Margit, pszichológus a HírExtrának.

Régiónkénti megoszlás

2003 óta az ifjúkori bűnözéssel legérintettebb terület Borsod-Abaúj-Zemplén. 2007-ben az összes elkövető majdnem 13 százaléka volt fiatalkorú. Ez a megye az egyetlen az országban, ahol 2003 óta rendre 12 százalék feletti a gyermekbűnözés.

A legjobb terület ebből a szempontból Vas megye,ahol az összbűnözésben a 2 százalékot sem éri el a gyermekek száma, a fiatalkorúaké pedig 1,5-2,5 százalék között mozog.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. október 2. 01:12
Igen, kedves Dámmm, valószínűleg ez az író szándéka. Egyértelmű akkor lenne ez, ha a címben szereplő, vitatott szó idézőjelben lenne. A cikk, ezzel a kis hibával is egyértelműen üzen valamiről, amivel azonnal szembe kell(ene) néznünk, amíg nem késő! A felületi (tüneti) kezelés semmit sem ér, még ha ismert (szak)emberek indítványoznak is ilyesmit. Erre próbáltam utalni korábban. Szomorú, hogy bizonyíthatóan mindössze hárman vettük eddig a fáradságot, hogy elolvassuk a cikket. Az is világos, hogy mindhármunkat fel is kavart érzelmileg, és a lényeget tekintve nagyon hasonló lehet az álláspontunk: dühít, felzaklat bennünket a társadalom állapota, amely maga alá gyűri lassan a kölyköket is.
Dámmm
2009. szeptember 30. 13:09
Arra még nem gondoltatok, hogy a cikk címe szándékosan ellenpontozza a gyermteg(Gyermekien ártatlan, naiv.)-nagyon súlyos kifejezéseket? Éppen ez a lényeg: hogy a gyermek (tehát a gyermeki) is lehet (és az is) ma már olyan, mint egy elmebeteg felnőtt. Vagy tudom is én milyen. Egyébként meg ha már Magyar Értelmező Kéziszótárnál tartunk: irodalomórára jártunk, kedves Artista? Oximoron kifejezés mond valamit? Ha nem, tessék utánajárni!
novaklaszlo56
2009. szeptember 30. 01:47
Még egy apróság: nehogy valaki a gazdasági válsággal, mint magyarázattal próbálkozzon, mert akkor - ez az én bajom lesz, tudom - agyvérzést kapok! A gazdasági válság globális és magyarországi aspektusból egyaránt OKOZAT és nem OK! Ha ezt nem tudja felfogni végre ez az ország, akkor már szervezheti is a saját temetését a Himnuszbeli metafora szerint, legfeljebb a provizionált gyászkönnyekről kell lemondania az elhunytnak! Márpedig nagyon úgy fest, hogy... Nem. Nem írom le. Hátha mégis tévedek... Bár erre egyelőre a leghalványabb jel sem utal, sőt...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását