2024. március 29. - Auguszta

Műtárgyak ingyen

"Ingyen műtárgy" akciót rendeztek fiatal magyar képzőművészek a hét végén Párizsban: a Szajna-parti könyvárusok standjai között kiállított alkotásokból az arra sétálók szabadon válogathattak, és az alkotók belegyezésével hazavihettek egyet.
2009. szeptember 27. vasárnap 16:45 - HírExtra
A műtárgyak iránti óriási kereslet miatt alig néhány óráig tartott sajátos kiállításon a szeptember 26. és október 25. között megrendezésre kerülő montrouge-i képzőművészeti biennáléra meghívott magyar alkotók és a jelenleg Párizsban élő fiatal magyar képzőművészek vettek részt.

Az ötletgazda, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakos hallgatóiból álló Antimédia csoport tavaly novemberben a Budapest Art Far képzőművészeti vásár idején, a Műcsarnok lépcsőjén rendezett hasonló eseményt, majd több vidéki városban is tartottak "ingyen műtárgy" akciót művészeti fesztiválok alkalmával.

A francia fővárosba Stenczer Sári kurátor hívta meg a performance-ot a párizsiak és a turisták egyik kedvelt sétálóhelyének számító Szajna-parti könyvárusok standjai között működő Ouvre-Boite nevű szabadtéri kiállítóhelyre.

Véleménye szerint a rendezvény egész másról szól a két országban: Magyarországon a fiatal képzőművészek számára nagyon nehezen vagy csak az alkotók kihasználásával működik a művészeti piac, ezért ők úgy gondolták, hogy akkor inkább ingyen adják oda műveiket azoknak, akik nem tehetik meg, hogy műalkotásokat vásároljanak.
Franciaországban ezzel szemben az a gond, hogy a jól működő piacon a csillagos egekben vannak a legegyszerűbb dolgok árai is, ami mégsem jelenti azt, hogy a fiatal művészek meg tudnak élni Párizsban.

Az akcióval "Párizsban egyszerűen meghekkeljük kicsit az itteni szisztémát, de a legfontosabb inkább az, hogy jó pillanatot szerezzünk mindenkinek. A művészek és a látogatók találkoznak, beszélgetnek, és az emberek, akik ingyen elvihetik a műalkotásokat, itt olyan dolgot tehetnek meg, amit más kiállításon nem" - fogalmazott az MTI-nek a kurátor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását