2024. május 19. - Ivó, Milán

Milliók AIDS-gyógyszerek nélkül

A rászoruló 9,5 millió embernek több mint a fele nem jut hozzá az AIDS-gyógyszerekhez - adta hírül szerdán egy ENSZ-jelentés. Jelenleg 33 millió HIV-vírussal fertőzött él világszerte
2009. szeptember 30. szerda 21:55 - HírExtra
Javult a gyógyszerekhez, tanácsadáshoz és AIDS-teszhez való hozzáférés, ám 2007-ben még mindig 2,7 millió új fertőzés volt: a HIV-vírus továbbra is az egyik fő egészségügyi kihívás világszerte.

Teguest Guerma, a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) AIDS-ügyekben illetékes igazgatója elmondta, hogy fejlődést tapasztaltak az alacsony- és közepes jövedelmű országokban, azt azonban valószínűtlennek tartja, hogy 2010-re minden rászoruló hozzáférjen a kezeléshez.

Az 1980-as évek eleje, az AIDS-világjárvány indulása óta több mint 25 millió ember halt meg a vírusfertőzés következtében. Gyógymódja még nincs, ám az antiretrovirális terápia, egy több gyógyszerből összeállított koktél segítségével ellenőrzés alatt tartható a betegség.

A UNAIDS mostani jelentése szerint a nagy kockázatú csoportok tagjai - meleg férfiak, szexmunkások, kábítószert fogyasztók és rabok - még mindig csak korlátozottan férnek hozzá a HIV-teszthez és a tanácsadó szolgáltatásokhoz. Úgy becsülik, hogy az összes AIDS-betegnek csak mintegy 40 százaléka van tudatában fertőzöttségének.

A jelentés üdvözli azt a "példátlan bővülést", amelyet az alacsony- és közepes jövedelmű országokban elértek a kezeléshez való hozzáférés tekintetében: a korábbi 3 millióról 2008 végére 4 millióra nőtt azok száma, akik gyógyszert kaptak. A legnagyobb mértékű javulást Afrika szubszaharai térségében tapasztalták: a 2007-es 2,1 millió emberhez viszonyítva 2,9 millió kapott kezelést 2008-ban.

Ugyancsak javult a terhes nők ellátása: a 2007-es 15 százalékról 2008-ra 21 százalékra emelkedett a tesztelési arány, a HIV-fertőzöttek 45 százaléka kapott gyógyszert.
A szakértők egyetértenek abban, hogy az AIDS-járvány megoldása a megfelelő vakcina kifejlesztése lehet. Egy múlt heti bejelentés szerint egy kísérleti AIDS-vakcina 30 százalékkal csökkentette a HIV-vírussal való fertőzési arányt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását