2024. április 24. - György

Globális élelmezési problémák

A legújabb kutatások úgy kalkulálnak, hogy negyven év múlva körülbelül huszonöt millió gyermek fog az éhhalál szélére kerülni. Az élelmiszerhiány az egész emberiséget fenyegeti. Szakmai körökben aggasztó jövőképet festenek.
2009. október 3. szombat 13:05 - Kanizsai Ádám
Globális élelmiszerválság

Egy új felmérésből kiderül, hogy a közeljövőben az élelmezés lesz az egyik legfontosabb kérdés világszinten. A klímaváltozás alapvetően befolyásolja az éghajlati tényezőket, ezáltal a termőföldek területét. Az olyan alapvető élelmiszerek ára is rohamosan növekedhet, mint a rizs, a búza, a kukorica és a szójabab.

A nemzetközi élelmezéssel foglalkozó kutatóközpont (IFPRI), a Világbank (IMF) és az Ázsiai Fejlesztési Bank által készített jelentésben az áll, hogy ha a globális felmelegedésre továbbra sem fordítanak kellő figyelmet a nemzetek, akkor az egész világ élelmezéspolitikája – elsősorban a terméshozam terén – veszélybe kerülhet. Ez legfőképpen Délkelet-Ázsiát és Afrikában a Szaharától délre eső területeket jelentené.

Hiába az évtizedekben elért haladás a gyermekhalandóság csökkentésben és az alultápláltságban, úgy tűnik a század közepére gyökeresen megváltozik a helyzet. Mégpedig negatív irányban. A kutatók szerint 2050-re igen kínossá válhat az élelmiszerkérdés. A komor forgatókönyv tételesen számításba veszi az éghajlatváltozást és az élelmiszer-ellátást, így ad egy átfogó éghajlati és mezőgazdasági modellt.

A mezőgazdaság

A gabona ára tavaly lázadásokhoz és nyugtalansághoz vezetett az egész fejlődő világban Haititől Thaiföldig. A múlt heti Pittsburgh-i csúcstalálkozón a G20-ak vezetői 2 milliárd dollárban állapodtak meg, amit élelmiszerbiztonsági célokra kell költeni, valamint született egy másik döntés, hogy novemberben kiemelten kell foglalkozni a témakörrel. Efféle találkozóra ez a második alkalom a tavalyi zavargások óta.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon felszólította a Világbankot és emelett több nemzetközi intézményt intézményeket, hogy tegyenek többet az ügyben. Az előkészítő kutatásra hivatkozva azt mondta, hogy az iparosodott világnak fel kell lépni a beruházások fokozására, és kedvezőbb árú terménybiztosítási ajánlatokkal kell élni a kistermelők felé. Az árak hiába stabilizálódtak, a világ élelmiszer-rendszere még mindig nem áll biztos talpakon, sőt mi több, válságban van, mondta hétvégén Ban Ki-moon.

„Egyre kevesebb élelmiszert vesznek, mert az árak makacsul magasak, a vásárlóerő esedékessé vált a gazdasági válságban, az esőzések is óriási károkat okoznak és a tartalék gabonakészleteket már feléltük” – mondta.

Ha nem lenne globális felmelegedés, az élelmiszerhiány és az élelmiszerek árának növekedése akkor is fennállna a populáció emelkedése miatt. Elemzők szerint 2050-ig, a mostaninál 70 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk. Ez annak tudható be, hogy a század derekára akár 9 milliárdra is növekedhet a népesség.

„Az élelmiszer-válság a tavalyi évben lett döntő kérdéskör. Megfejthetetlen kérdés, hogy mi lesz 2050-ben, amikor számítások szerint 50 százalékkal többen fognak majd élni a Földön” – mondta Gerald Nelson, a jelentés vezető szerzője. „Az élelmiszerigények és a népesség növekedésének összekapcsolódása hatalmas kihívás – még az éghajlatváltozás nélkül is.”

Évek óta folyik a fejlesztési támogatás kidolgozása, ami a vidéki területeket nem veszi kellőképpen figyelembe, ezért a jelentés egy hétmilliárd dolláros beruházást irányoz elő terméskutatásba, befektetésekbe, öntözésbe és a vidéki infrastruktúra fejlesztésébe, segítve ezzel a gazdákat, hogy megfelelőképpen alkalmazkodhassanak a vidéki infrastruktúrához.

„Az üzlet alapú szokásos megközelítés szinte biztosan garantálja a katasztrofális következményeket” – mondta Nelson.

A G20-ak iparosodott országai a múlt héten kezdték megvitatni, hogy hogyan lehetne beteljesíteni az élelmiszer-biztonság tárgykörében tett 20 milliárd dolláros ígéretet.
Egyes régiókban már körvonalazódtak a sebezhetőség jelei. Köthető ez a csapadékhoz, a változékony időjáráshoz, az aszályokhoz és egészében az éghajlatváltozáshoz.

Régiók


A brit Oxam jótékonysági szervezet a napokban elindított egy 152 millió dolláros segélyt a szárazság sújtotta Kenya, Etiópia, Szomália és Uganda területére, ahol 23 millió ember szembesül naponta az élelmiszerhiánnyal. A szervezet szerint Afrikában ez a legsúlyosabb humanitárius válság egy évtizede és emiatt óriási az alultápláltság a régióban.

Dél Ázsiában jelentős előrehaladást értek el a mezőgazdasági termelésben a 20. század folyamán, ennek ellenére az IFPRI jelentés erre a területre is hatalmas kockázatot jósol. Olyan országokban, mint Kanada és Oroszország, a tenyészidőszak megnő az éghajlatváltozás miatt, mutatják a tapasztalatok. Valamint egyéb tényezők – például rossz talaj – is amellett ágálnak, hogy nem lehet kellőképen növelni az élelmiszertermelést.

G20

A jelentést készítő tárgyalók jelenleg megpróbálják elérni, hogy a kérdés napirendre kerüljön - a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett – az ENSZ tárgyalások legújabb fordulóján Bangkokban. A Colorado-i székhelyű atmoszférát tanulmányozó nemzetközi kutatóintézet és az ausztráliai Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet már készített modelleket és becsléseket a növekedési igényre, felvázolta a csapadék változásait, és hogy ez miképp befolyásolná a gazdaságot a fejlődő és fejlett országokban.

Ha továbbra sem támogatják a feltalálásokat és új technológiákat, a fejlődő országokban a búzahozam 30 százalékkal csökkenhet, ez pedig globálisan katasztrofális áremelkedéshez vezetne. A búza ára – ha az éghajlatváltozást egyáltalán nem vesszük figyelembe – világszinten kétszeresére emelkedhet. Tulajdonképpen az összes hatás a fogyasztót fogja leginkább érinteni – mondta Nelson.

A jelentés az éghajlatváltozás hatásait figyelmen kívül hagyja: értendő ebbe a tengerszint emelkedés miatti termőterületek elvesztése, a rovarok és növényi betegségek számának emelkedése, vagy a nagy jégtakarók olvadása. Mindezen tényezők tovább növelhetik a károkat a mezőgazdaságban.

Más szaktekintélyek, akik szintén foglalkoznak a témával, arra a következtetésre jutottak, hogy ez egy potenciális össznépi konfliktus forrása lehet. Lester L. Brown, kiváló amerikai közgazdász, a Világpolitikai Intézet alapítója a 'Plan B 4.0' című új könyvében arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás hatásai a terméshozamban, a mezőgazdaságban, az egész világrendet veszélyeztetik.
Forrás: HírExtra / The Hindu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. október 4. 10:09
Nem fog,mert a szüleik ellátják őket,a saját kajájukból.Legfeljebb ők halnak éhen.....De inkább azt kellene reklámozni,hogy csak az vállaljon gyereket,aki képes is ellátni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását