2024. május 19. - Ivó, Milán

Az ELTE az esélyegyenlőségért

Az előítéletes gondolkodás ellen és az esélyegyenlőség jegyében indultak programok az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) társadalomtudományi karán a mostani tanévben.
2009. október 3. szombat 09:23 - HírExtra
A projektek célja, hogy arra ösztönözzék a hallgatókat: fejezzék ki eltérő véleményüket a rasszista kijelentésekkel szemben - olvasható az intézmény által az MTI-hez eljuttatott programfüzetben.

A szervezők kiemelték: a felsőoktatás expanziója azt is eredményezi, hogy az ELTE társadalomtudományi kara sem maradhat érintetlen az országban uralkodó - és talán a kar kutatói által legjobban ismert - rasszista, előítéletes gondolkodástól és annak különböző formáitól.

Még nagyobb problémát jelent, hogy a karnak az ilyen eszmékkel nem egyetértő vagy azokat kritikusan szemlélő hallgatói - ahogyan ez másutt is jellemző - sokszor nem nyilvánítanak véleményt, nem kezdeményeznek beszélgetést a témában, s ez hozzájárul ahhoz, hogy úgy tűnjék, mintha az említett nézetek a túlnyomó többség szimpátiáját élveznék - indokolták a kezdeményezést.

A karon működő szakkollégium ezért elindította a "KUSS?! projektet", amelynek elsődleges célja, hogy a hallgatókat arra ösztönözze: ha nyíltan vagy burkoltan előítéletes, rasszista kijelentésekkel találkoznak, fejezzék ki ettől eltérő véleményüket, kritikájukat, "ne kussoljanak".

Célként jelölték meg továbbá, hogy olyan témák kerüljenek elő, amelyek a médiában és közbeszédben talán nem megfelelő módon vannak jelen. Ugyanakkor azt is el kell kerülni, hogy bárkibe belefojtsuk a szót, hiszen ez csak látenssé teszi, de nem oldja meg a problémát, ezért különlegesen fontos a vélemények, bármely társadalmi csoportra vonatkozó pozitív vagy negatív sztereotípiák, félelmek, gondolatok kifejezése és megvitatása - írták.

Az első alkalommal Újbudai új rend, avagy hogy is gondolja ezt Molnár Gyula? címmel rendeztek beszélgetést, amelynek keretében azt a témakört járták körül, hogy hajléktalanoktól "védett körzetek" kialakítása mellett keres humánus megoldást a XI. kerület a hajléktalanok ellátására.

Október 15-én arról lesz szó: létezik-e cigánybűnözés, ha igen, mi az és hogyan lehet megoldani. November 5-én az egyenlő jogok, egyenlő elbánás lesz a téma. November 19-én Erdélyi vagy román, felvidéki vagy szlovák? címmel a határon túli magyarokkal szembeni előítéletekről beszélgetnek, majd december 3-án arról lesz szó, hogyan lehet vidékiként érvényesülni Budapesten, vidéki szülők fizetéséből hogyan lehet támogatni a gyerekek budapesti tanulását.

Az Esélyegyenlőségi Műhely 2010 februárjától a társadalomtudományi kar hallgatói számára szervez műhelyfoglalkozás-sorozatot, amelynek keretében szakértők, szociális szakemberek segítségével számba veszik azokat a területeket, ahol Magyarországon sérül vagy nem érvényesül az esélyegyenlőség. A program célja, hogy a félév végére a hallgatók megoldási javaslatokat dolgozzanak ki egy-egy problémás területre vagy annak egy-egy szegmensére, és így ténylegesen is hozzájáruljanak az esélyegyenlőség javításához.

Harmadik programként harmadéves alapfokú képzésben részt vevő, hátrányos helyzetű hallgatóknak felzárkóztató, illetve előkészítő kurzust szerveznek, elsősorban felsőbb éves szakkollégista diákok vezetésével. A kurzus végigjárja majd a legproblémásabb tárgyakat, de a tervek szerint nem csupán tárgyi felkészítést végeznek, hanem tanulás-módszertani foglalkozásokat is tartanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását